2015-01-13, 10:21
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Warszawa - niania - ile płacicie i jakie ma obowiązki?
Cytat:
Napisane przez mawik0
Podbijam wątek.
Chciałabym się dowiedzieć jakie są mniej więcej stawki i obowiązki niań w Warszawie. Mieszkamy na Ursynowie. Niania jest nam potrzebna na 9h dziennie.
Mieliśmy sytuację, że niania nam "uciekła", bo dostała 3000zł/ miesiąc, na co nas niestety nie stać. I tak się teraz zastanawiam czy jest szansa na znalezienie niani za rozsądne pieniądze. Dodam, że do obowiązków wg mnie należy: sprzątanie po dziecku, gotowanie (często ja gotuję dla dziecka) i prasowanie ubranek.
Poradźcie jak znaleźć dobrą i nieroszczeniową nianię.
|
Bardzo podobna sytuacja spotkała mojego znajomego, który mieszka na Białołęcę (okolice Skarbka z Gór, osiedla Derby).
Jedno dziecko w wieku przedszkolnym. Niania pracowała ok. 10h dziennie. Do jej obowiązków należało tylko zajmowanie się dzieckiem (była druga pani która gotowała i sprzątała). Dostawała ponad 3000zł miesięcznie, płatny urlop. Zrezygnowała z dnia na dzień bo znalazła ofertę korzystniejszą finansowo.
Znajoma szukała na popularnym portalu. Nianie są teraz bardzo świadome wartości swojej pracy i się cenią, a często mało mają do zaoferowania. Znajoma zaprosiła ponad 100 potencjalnych niań. Nie miałą wygórowanych oczekiwań typu kursy pierwszej pomocy czy wykształcenie pedagogiczne czy wieloletnie doswiadczenie. Szukała ciepłej osoby, która z zaangażowaniem spędzi dzień z dzieckiem.
I nie znalazła.
Nianie z powołaniem znam dwie. Obie skreśliłabym na pierwszy rzut oka gdybym ich nie znała. Niestety obie nie szukają pracy. Jedna zajmuje się już trzecim dzieckiem w tej rodzinie, a druga ma kolejkę chętnych.
Nianie za rozsądne pieniądze znajdziesz bez problemu, ale liczyłabym się z tym, że dziecko spędzi pół dnia przed bajkami w tv czy na laptopie.
|
|
|