2015-01-20, 22:13
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w Anglii 2015/2016
Zawsze musisz czekać na odpowiedzi wszystkich uniwerków, żeby oznaczyć któryś jako swój. Lincoln nie jest moim pierwszym wyborem. Pierwszy jest RGU. Ale tutaj pojawia się wielki dylemat bo mam dwie opcje:
a) studiowanie w Anglii - czyli z kredytem 9,000 na rok. Ale za to o ile bede pracować (a bede) to przysługują mi dodatki, extra pożyczki, granty itd. Dużo luźniejszy tryb życia, więcej kasy i ogółem cud miód i orzeszki. Tylko rosnący kredyt. Zycie tutaj także jest droższe - ale co to za problem, jak ma sie granty.
b) studiowanie w Szkocji - kompletnie free. Żadnych pożyczek. Dosłownie żadnych - bo nic mi także nie przysługuje "na życie". Jedyne pieniądze jakie bym miała to takie z pracy. Za to w Szkocji jest taniej, ale i tak - musiałabym dużo wiecej pracowac.
I nie wiem sama co począć Powoli skłaniam się do studiowania w Anglii, ale ja tak bardzo chce RGU. W kategorii mojego kierunku RGU jest 5ty, Lincoln 18sty i Brighton 20sty.
W ogólnych statystykach RGU jest 54 (dwa lata temu był 35), Lincoln tuz za nim 55, Brighton 73.
RGU jest takze najlepszym nowoczesnym uni w Szkocji i 2gim najlepszym uni w UK (modern uni, czyli taki stworzony po 1960).
Czyli jakby nie patrzeć to z moich 3 wyborów RGU jest na górze, potem Lincoln i na koncu Brighton. No zobaczymy jaka oferte (o ile jakas) dostane od RGU
|
|
|