2007-08-12, 06:55
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czym zastąpić czekolade??
Cytat:
Napisane przez zbroziu
szukałam, ale nic nie mogłąm znaleźć otóż:
pewnie każda z Was ma raz na jakiś czas chętke na coś słodkiego, ja jeśli zrobie sobie popołudniową drzemkę to jak wstaję to strasznie słabo się czuję ( nie wiem dlaczego ) i pomaga mi tylko coś słodkiego, najczęściej czekolada. Stąd moje pytanie, czy można ją czymś zastąpić, tzn. czymś mniej kalorycznym?? Dzięki za wszystkie odpowiedzi
|
Tak jak dziewczyny już pisały, przyjżyj się bliżej temu co jesz, swojej diecie.
Pomyśl też nad pomiarem cukru (w przychodni) w swój dzień wolny od pracy.
Cytat:
Napisane przez zbroziu
to trudne, zwłaszcza że pracę mam na 5:30!!!
|
Ja też wstaję codziennie o 5.30, a kładę się spać ok. 23. Jednak mam to do siebie że 6 - 6,5 h snu mi wystarcza. I w dzień w ogóle nie jestem zmęczona, a na dodatek nie pijam kawy. Sporadycznie ricore chociaż ostatnio mi się skończyła =='
Cytat:
Napisane przez MistressBelial
Ostatnio firma kamis wyprodukowala takie ''zdrowe chipsy'', np. suszone jabłka z cynamonem, albo marchewka z imbirem:dobre to a słodycze idealnie zastępuje.
|
też je lubię 
Jednakże wydaje mi się, że problem jest w kwestii niskiego poziomu cukru.
A te cripsy są bez cukru.
Cytat:
Napisane przez Konczita
moze faktycznie warto zastąpic czekolade kakaem ....
|
Czekolada jest kaloryczna ze względu na bardz dużą zawartość tłuszczu, nie chodzi tylko o węgle.
Dobrze jest wybierać naturalne, odtłuszczone kakao.
Firmy Wedel, ma 10 g tłuszczu.
Byle nie te napoje czekoladowe, typu Nesquick, który ma bardzo dużo cukru.
Cytat:
Napisane przez Heroina
Skoro na słabości pomagaja ci słodycze to znaczy że dopada cię hipoglikemia. Zadbaj o dietę. Jadasz regularnie posiłki? I co w ogóle jadasz? bo sądzę że da się tą czekoladę w ogóle wyeliminować, albo zamienić na łyżeczkę fruktozy 
|
fruktoza raczej tu nic nie da.
zastanawiam się jednak czy z tymi słodyczami to nie jest po prostu 'kwestia przyzwyczajenia'.
Zbroziu, spróbuj jednak raz zjeśc jakiś owoc zamiast czekolady i obserwuj reakcje organizmu.
Choć problem prawdopodobnie leży w źle zbilansowanej diecie.
Cytat:
Napisane przez vvoman
fruktoza też nie uzupełni niedoboru glukozy mimo że jest to węglowodan prosty nie powoduje on wzrosu poziomu glukozy we krwi - między innymi dlatego właśnie słodycze dla diabetyków słodzone są fruktozą (i poliolami ale to inny temat).
Więc jeżeli małym spanku brakuje cukru we krwi to chyba warto zadbać o dietę - regularne i zbilansowane posiłki - ja nigdy po spaniu tak nie mam a prowadzę bardzo intensywny tryb życia i stosuję dietę niskowęglowodanową
A jeżeli jednak masz ochotę na czekoladę to polecam czekoladę 90% kakao z Wawel  jest gorzka ale i bardzo czekoladowa no i zdrowa ze względu na zawartość np magnezu  - zawiera w 100 g tylko 32g węglowodanów (dla porównania standardowa czekolada mleczna zawiera około 50 i więcej "węgli" głównie cukru w 100 g)
|
wszystko bardzo ładnie ujęłaś
|
|
|