Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - czym zastąpić czekolade??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-08-12, 06:55   #11
Ather
Zakorzenienie

Dot.: czym zastąpić czekolade??

Cytat:
Napisane przez zbroziu Pokaż wiadomość
szukałam, ale nic nie mogłąm znaleźć otóż:
pewnie każda z Was ma raz na jakiś czas chętke na coś słodkiego, ja jeśli zrobie sobie popołudniową drzemkę to jak wstaję to strasznie słabo się czuję ( nie wiem dlaczego ) i pomaga mi tylko coś słodkiego, najczęściej czekolada. Stąd moje pytanie, czy można ją czymś zastąpić, tzn. czymś mniej kalorycznym?? Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Tak jak dziewczyny już pisały, przyjżyj się bliżej temu co jesz, swojej diecie.
Pomyśl też nad pomiarem cukru (w przychodni) w swój dzień wolny od pracy.

Cytat:
Napisane przez zbroziu Pokaż wiadomość
to trudne, zwłaszcza że pracę mam na 5:30!!!
Ja też wstaję codziennie o 5.30, a kładę się spać ok. 23. Jednak mam to do siebie że 6 - 6,5 h snu mi wystarcza. I w dzień w ogóle nie jestem zmęczona, a na dodatek nie pijam kawy. Sporadycznie ricore chociaż ostatnio mi się skończyła =='

Cytat:
Napisane przez MistressBelial Pokaż wiadomość
Ostatnio firma kamis wyprodukowala takie ''zdrowe chipsy'', np. suszone jabłka z cynamonem, albo marchewka z imbirem:dobre to a słodycze idealnie zastępuje.
też je lubię
Jednakże wydaje mi się, że problem jest w kwestii niskiego poziomu cukru.
A te cripsy są bez cukru.

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość

moze faktycznie warto zastąpic czekolade kakaem ....
Czekolada jest kaloryczna ze względu na bardz dużą zawartość tłuszczu, nie chodzi tylko o węgle.
Dobrze jest wybierać naturalne, odtłuszczone kakao.
Firmy Wedel, ma 10 g tłuszczu.

Byle nie te napoje czekoladowe, typu Nesquick, który ma bardzo dużo cukru.

Cytat:
Napisane przez Heroina Pokaż wiadomość
Skoro na słabości pomagaja ci słodycze to znaczy że dopada cię hipoglikemia. Zadbaj o dietę. Jadasz regularnie posiłki? I co w ogóle jadasz? bo sądzę że da się tą czekoladę w ogóle wyeliminować, albo zamienić na łyżeczkę fruktozy
fruktoza raczej tu nic nie da.
zastanawiam się jednak czy z tymi słodyczami to nie jest po prostu 'kwestia przyzwyczajenia'.

Zbroziu, spróbuj jednak raz zjeśc jakiś owoc zamiast czekolady i obserwuj reakcje organizmu.
Choć problem prawdopodobnie leży w źle zbilansowanej diecie.

Cytat:
Napisane przez vvoman Pokaż wiadomość
fruktoza też nie uzupełni niedoboru glukozy mimo że jest to węglowodan prosty nie powoduje on wzrosu poziomu glukozy we krwi - między innymi dlatego właśnie słodycze dla diabetyków słodzone są fruktozą (i poliolami ale to inny temat).

Więc jeżeli małym spanku brakuje cukru we krwi to chyba warto zadbać o dietę - regularne i zbilansowane posiłki - ja nigdy po spaniu tak nie mam a prowadzę bardzo intensywny tryb życia i stosuję dietę niskowęglowodanową

A jeżeli jednak masz ochotę na czekoladę to polecam czekoladę 90% kakao z Wawel jest gorzka ale i bardzo czekoladowa no i zdrowa ze względu na zawartość np magnezu - zawiera w 100 g tylko 32g węglowodanów (dla porównania standardowa czekolada mleczna zawiera około 50 i więcej "węgli" głównie cukru w 100 g)
wszystko bardzo ładnie ujęłaś
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując