2005-07-10, 04:50
|
#2
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Pierogi ruskie
Mmm, pierogi ruskie są pyszne, choć dość pracochłonne, mam nadzieję, ze przepis, będzie przydatny
Ciasto: 2 szklanki mąki, jajo, łyżka oleju, 3/5 szklanki ciepłej wody, sól.
Farsz: 50 dag twarogu, 5-7 ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, pieprz, sól
Z podanych składników , zagniatasz na stolnicy ciasto- można pomagać sobie nożem , najpierw "siekająć" razem wszystkie składniki, następnie ręcznie. Wazne jest by woda, której dodajemy, była ciepła- to znacznie ułatwia zadanie. Składniki muszą zostać połączone na gładką elastyczną masę.
Mój sposób na sprawdzenie, czy ciasto jest odpowiednie- to przecięcie go- jesli na przekroju, widoczne są dziurki (czyli pęcherzyki powietrza), oznacza, że wtłoczyłysmy go dostatecznie dużo i ciasto jest gotowe.
Farsz-Ziemniaki (powinny być ugotowane na półmiękko) ostudzisz, zmielisz razem z twarogiem. Cebulę trzeba obrać, posiekać, usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą ewentualnie, jeśli lubisz ostre dania,można dodać maggi, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placekcienki, grubości ok. 2-3mm, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju
i gotować do chwili, gdy wypłyną.
POWODZENIA i smacznego ( i proszę zdać relację z wyników )
|
|
|