Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - po operacji - nieprzyjemności ciąg dalszy.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-08-16, 18:12   #1
karola_plm
Rozeznanie

po operacji - nieprzyjemności ciąg dalszy.

Witam drogie Wizażanki.
(Troszeczkę się rozpisałam, ale w serduszku liczę na to, że przebrniecie przez moje wypociny Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi )

Miesiąc temu przeszłam operację wycięcia dużej cysty na lewym jajniku, o której z resztą pisałam. Po operacji dostałam tygodniową dawkę antybiotyku (Zinnat) i wszystko wydawało się być ok.
W poniedziałek, czyli niecały miesiąc po operacji zauważyłam bardzo niepokojącą sprawę - odczuwałam okropny ból i pieczenie przy oddawaniu moczu. Winę zrzuciłam na "eksperyment" z niedzieli - na próbę kupiliśmy z TŻem prezerwatywy z wypustkami, które po godzinie stosunku ( ) gdy zrobiłam się sucha, trochę mnie obtarły. Zastanawiało mnie jednak to, że pieczenia nie odczuwałam cały czas, tylko właśnie przy oddawaniu moczu. Problem pojawił się w poniedziałek wieczorem, kiedy po raz kolejny siusiając w ciężkich bólach - zauważyłam kilka kropel krwi. Bardzo się zaniepokoiłam, ale zadzwoniłam do mojej ciotki, położnej, która zaleciła mi łykać tabletki - uronat (nie było mnie w Poznaniu, w innym wypadku od razu skierowałabym się do lekarza, ale z resztą mój lekarz wyjechał na urlop za granicę, więc napisałam mu tylko smsa co się wydarzyło, i powiedział, że na tą chwilę mam spróbować własnie ten lek). Przedwczoraj było już lepiej, skończyłam opakowanie uronatu, no i wczoraj wieczorem takie same objawy wróciły. Nawet się nie zastanawiałam i wróciłam od rana do Poznania, zrobiłam badanie moczu i zwróciłam się do znajomego ginekologa. Miałam podwyższoną ilość leukocytów i białek, stwierdzil, że jest to infekcja bakteryjna dróg moczowych. Ku mojemu zaskoczeniu dodał również, że najprawdopodobniej mam również grzybicę Zapisał antybiotyk i czopki dopochwowe.

I teraz parę pytań - skąd ta grzybica i infekcja? Lekarz stwierdził, że to zdarza się całkiem często przy zażywaniu antybiotyków. Byłam w ubiegłym tygodniu nad morzem i nie potrafiłam się powstrzymać - wlazłam na parę minut do wody żeby się ochłodzić - czy to może być przyczyną tej infekcji?
Ponadto, wykupiłam leki w zaprzyjaźnionej aptece, i pan i pani mgr jednogłośnie uznali, że zostałam "zakażona" na oddziale. Pytali się też, czy po operacji byłam cewnikowana - niestety nie, zaraz po zabiegu niestety musiałam wstawać do toalety.
Wiem jedno - bardzo dbam o higienę i nie biorę pod uwagę możliwości jakiegoś niedopatrzenia z mojej strony.

No i jeszcze jedno pytanie - przede wszystkim do dr ginekologa - czy ta infekcja może negatywnie wpłynąć na gojenie się jajnika? Czy może w przyszłości spowodować problemy np. z zajściem w ciążę? To pytanie najbardziej mnie nurtuje.

No i pytanie do wizażanek - czy u którejś z Was też pojawiły się podobne problemy po operacji? Lub po zażywaniu antybiotyków?

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Karola

Failure is only an option if you make it one.
karola_plm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując