|
Dot.: Praca a posiłki.
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;50192530]Szukałam podobnego tematu ale nic nie znalazłam więc postanowiłam zapytać Was osobiście.
Mój TŻ pracuje na dwie zmiany, zmieniające się co tydzień. Pierwsza 8-16, druga 10-20. O ile w czasie pierwszej jest wszystko w porządku, to mamy problemy, jak poradzić sobie z drugą. Do tej pory jadł jakąś kanapkę w czasie pracy a po powrocie do domu późny obiad. Od jakiegoś czasu próbuje jednak schudnąć i postanowił nie jeść nic po 20. Problemem jest to, że w pracy nie ma szansy na zjedzenie czegoś porządniejszego niż kanapka, po powrocie jest już na to za późno. Podczas drugiej zmiany zdarza mu się zjeść dwie kanapki dziennie, ewentualnie płatki na mleku rano. Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to dobre, ale nie mamy też żadnego pomysłu, jak to zmienić. Do tego zaczął chodzić 2 razy w tygodniu na siłownię, co przy późnej zmianie dodatkowo obciąża organizm, jeśli tak mało je. Czy możecie coś poradzić w takiej sytuacji? Dodam, że kładzie się spać około 23-24.
Z góry dziękujemy za pomoc.[/QUOTE]
Dlaczego nie ma szansy zjęśc niczego poza kanapką? Trochę kreatywności i uwierz mi da się. Jest mnóstwo potraw, które można zjeść na zimno, zwłaszcza, gdy jest się na diecie. Skoro chłopak chodzi na siłkę, to po wysiłku wskazane jest spożycie białka, a więc produkty w białko bogate, jaja, chude mięso, niektóre warzywa. Do tego sałatka z surowych warzyw, np selera naciowego, pomidorów, papryki, cebulki, oliwek, mixu sałat i sosu vinegret z ugotowaną w domu kaszą pęczak lub jaglaną. Pełnowartościowe i do tego naprawdę smaczne. Świetną i zdrową przekąską jest także hummus lub quacamole z waflem ryżowym i kawałkami warzyw. Polecam poszukać jakiegoś bloga lub vloga ze zdrowymi przepisami. Przed treningiem jakiś banan i np owsianka, którą też można wcześniej przygotować w domu.