Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Męczące czarne myśli, jak sobie radzić?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-02-11, 13:23   #1
rett
Przyczajenie

Męczące czarne myśli, jak sobie radzić?

Hej Na wstępie powiem, że to moje drugie założone konto, nie chcę być kojarzona z pierwszym.

Moim problemem są prześladujące mnie czarne myśli, wspomnienia, które atakują mnie zwykle, gdy kładę się spać. 2-3 godziny przewracania się z boku na bok, bo moja głowa bombardowana jest wszystkimi złymi rzeczami, które mi się przydarzyły, wspominam i analizuje jeszcze raz wszystkie kłótnie, złe słowa w moją stronę. Potrafię czasem dobrnąć aż kilka lat do tyłu, ale zwykle wspomnienia związane są z wydarzeniami z tamtego roku, które wciąż rozpamiętuję i nie mogę przeboleć. Nie mam szansy, żeby do nich wrócić i je naprawić. Ogólnie zawsze byłam dość wrażliwa i długo przeżywałam różne sytuacje, nawet jak dawno już przeminęły...

Wiem, że to może brzmieć jak problem z dupy, ale dla mnie to niesamowicie męczące. Wiele osób po prostu by powiedziało ''No to nie myśl o tym, i już, myśl o czym innym!''. Tylko że u mnie to nie działa. Próbuję skupić się na miłych rzeczach, stosować techniki relaksacyjne, ale i tak zaraz łapię się na tym, że wróciłam do rozpamiętywania tego, co było złe. Dochodzi do tego, że jak odwlekam ile mogę pójście spać.

Moje pytanie - czy ktoś ma/miał podobnie i jak sobie z tym poradził? Przyjmę każdą radę, o ile taka istnieje, jak można przestać rozpamiętywać i się zamęczać, odgonić czarne wspomnienia. Może macie jakieś swoje techniki, jak się ratujecie w takich chwilach.

Dzięki z góry za odpowiedzi
rett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując