2015-02-16, 21:59
|
|
wańka wstańka
|
Dot.: "bezstronne" mediacje-czy takie bezstronne?
Cytat:
Napisane przez dotka128
Nie wiem czy dobre miejsce wybrałam, jak nie to niech ktoś przeniesie
Do rzeczy... ktoś z mojej rodziny się rozwodzi (facet) na rozprawie sędzia zaproponował mediacje, miały być bezstronne i pomóc jemu i jego jeszcze żonie się dogadać w podstawowych kwestiach. Para ma dziecko więc głównie o alimenty i opiekę nad dzieckiem się rozeszło.
Dogadali się że będą dzieckiem się opiekować pół na pół, facet nie wyobraża sobie że miałby się przestać dzieckiem interesować albo widywać raz w miesiącu. Generalnie dużo płaci na dziecko na szkołę, dodatkowe atrakcje, wakacje, ferie, zakupy ubrań itp.
Żona chyba nagadała że jaka to ona biedna i jak to jej wiatr w oczy wieje i że on nic nie robi (rozwodu chcieli razem i wspólnie podjęli tą decyzję) .
No i się zaczęło na dzień dobry facet usłyszał jakim to jest złym ojcem że i tak za mało się stara i wogóle. Że on ma płacić i tylko płacić i reszta się nie liczy. Prawo jest takie że on pokrywa 2/3 a żona 1/3 potrzeb dziecka nawet jezeli dziecko przez pol miesiaca ma byc u ojca.
Mediatorka zaproponowała 1000 zł alimentow i go zastraszyla ze jak sie nie zgodzi to sad mu da jeszcze wiecej przy jego zarobkach i ze jeszcze wstecz.
A jak powiedzial ze on ma rozne zarobki bo on ma podstawe i premie a jak premii nie dostanie to sama podstawa jest niska a premii nie ma co miesiac. To mediatorka stwierdzila ze nikogo nie obchodzi jak on bedzie zyl i wogole bo on ma placic i tyle a jak nie bedzie w stanie to wpadnie do domu komornik....
Ja osobiście jestem w szoku ale ze doswiadczenia nie mam to chcialam zapytac jak to wyglada u innych czy to jest normalne? bo sama kwota alimentow moim zdaniem jest bardzo wysoka biorac pod uwage to co mozna wyczytac w internecie no i szokuje mnie podejscie mediatorki do sprawy. czy zawsze wlasnie tak wyglada ta "bezstronnosc" w naszym kraju????
|
Mediacja w żadnym razie na takim postępowaniu nie polega
może zmienić mediatora albo interweniowac u osoby nadzorującej tego, który prowadził mediację.
|
|
|