2015-02-19, 23:08
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III
Cytat:
Napisane przez viosna82
Dziewczyny,
czy możliwe jest przy PCOS mieć wszystkie hormony, glukozę (na czczo i po obciążeniu) w idealnej normie, a jedynie insulina po obciążeniu nieprawidlowa? i do tego mieć objawy nadmiaru androgenów?
|
Jak najbardziej Po raz setny chyba napiszę: aby stwierdzić PCOS muszą być spełnione min 2 z 3 warunków:
1) długie, nieregularne cykle miesiączkowe (powyżej 35 dni);
2) hiperandrogenemia stwierdzona w badaniach lab. lub jej kliniczne objawy (trądzik, hirsutyzm itp.);
3) nieprawidłowy obraz jajników w USG.
Cytat:
Napisane przez Kikaro
Ja insuliny nie miałam badanej z obciążeniem, wiem tylko że na czczo mam w normie. Dziewczyny powiedzcie jak długo możecie wytrzymać bez posiłku? jedną, dwie godziny? Bo mi się np. robi słabo jak nie zjem posiłku po 4-5 godzinach. A ja widzę ze Wam insulina wzrasta po 2 godzinach więc pewnie wtedy występuje u Was hipoglikemia.
|
Nigdy nie przekraczam 4 h. Prawie zawsze jem regularnie co 3 h. Czasem mam dni kiedy jestem non stop głodna i wtedy jem nawet co 2 h.
Cytat:
Napisane przez viosna82
ja jeszcze nie mam stwierdzonego PCO oficjalnie, ale jestem głodna co 3-3,5h. Hipolikemii to chyba obecnie nie mam nigdy  Bo insulina wysoka, ale cukier nigdy nie spada do poziomu hipoglikemii, bo jak czytam to hipoglikemia jest gdzies poniżej 55mg, a ja po 2 h mam insulinę ponad 109 a cukier 108, wiec cukier w normie jak na 2h po obciążeniu.
|
Tyle tylko, że dobre wyniki po obciążeniu nie znaczą, że nie zdarzają Ci się epizody hipoglikemii. Mi się zdarzały dawniej, a obecnie po 2 h po obciążeniu cukier mam na poziomie 140 mg (norma do 139)
---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------
Cytat:
Napisane przez dzamatasi
Tak w ogóle to musze juz krzywe zrobić bo w sierpniu robiłam :/
|
Ale przecież raz na rok wystarczy Takie jest dla os. z już rozpoznanymi problemami. Ja robiłam krzywe w czerwcu, teraz pewnie zrobię w maju (tak mam wizytę u endo.), albo i później.
|
|
|