2015-02-21, 22:28
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Badania przed i w trakcie ciąży
Cytat:
Napisane przez ana909
Hmm a czemu zęby? Z tego co się orientuje to mam zdrowe (choć słabe).
Juz się boje, ile to mnie będzie kosztować prywatnie. Czy jest opcja żeby lekarz prywatny (przyjmuje tez publicznie w szpitalu) zlecił badania na nfz?
O kwasie słyszałam że powinno się go brać na 3 miesiące przed planowana ciąża, czyli jeszcze mam czas 
|
Ponieważ próchnica czy choroby dziąseł w ciąży mogą być przyczynã infekcji i innych problemów, nawet porodu przedwczesnego. A leczenie zębów w czasie ciąży to niepotrzebny stres, nie zawsze chcą zrobič rtg zębów, nie wszystkie leki, antybiotyki można brać etc. Mnie lekarz na pierwszej wizycie w 7 tygodniu ciąży pytał o dentystę.
Kwas foliowy każda kobieta prowadząca życie seksualne powinna brać przez całe życie aż do menopauzy. Jego odpowiedni poziom ma znaczenie w pierwszych 2-3 tygodniach ciąży, kiedy kobieta nawet nie wie, że w niej jest. Na pewno Ci nie zaszkodzi, a jest bardzo tani. Ja bralam na rok przed staraniami o dziecko.
Co do badañ refundowanych nie wypowiem się, bo wszystkie robię prywatnie. Ale wiem,że przysluguje kazdej kobiecie na NFZ opieka położnej srodowiskowej, ktora ponoc tez moze zlecac niektore badania przed ciążą. Zadzwon do swojej przychodni lub zapytaj swojego lekarza, czy on lub położna może takie skierowanie napisać.
Badanie moczu, morfologie, TSH i cukier może też zlecic Twoj lekarz rodzinny na NFZ.
Darmowe badanie na HIV robia poradnie diagnostyczne (wpisz w google aids.gov.pl) oraz osrodki konsultacyjne Monar.
|
|
|