Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem z paznokciami
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-07-11, 14:33   #1
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w
Question

Problem z paznokciami

Witajcie dziewczęta!

Zwracam się do Was z takim oto problemem. Od dłuższego czasu zmagam się z nierównymi paznokciami na kciukach. Nie są to takie "normalne" wgłębienia - a za takie "normalne" uważam poprzeczne lub podłużne rowki na paznokciach, które tworzą się zwykle na skutek niedoboru witamin lub składników mineralnych.

Mój problem wygląda nieco inaczej. Rzecz dotyczy wyłącznie paznokci na kciukach (dlaczego?). U nasady paznokcie są miękkie i rosną jakby "pogięte", potem w miarę zrastania twardnieją. W efekcie moje paznokcie na kciukach mają takie duże poprzeczne fale - nie są to już żadne rowki, tylko głębokie wgłębienia i wielkie wypukłości.

Pytałam z tym problemem u dermatologa - lekarka nawet nie obejrzała moich paznokci, tylko stwierdziła, że ma to podłoże genetyczne i macierz paznokcia ma tak "zakodowane", że ma rosnąć krzywo (to prawie dosłowny cytat). Na nic zdały się moje tłumaczenia, że największe zagłębienia powstały pod wpływem lakieru do paznokci - tak, jakby lakier obciążał płytkę paznockia u nasady i tworzył wgłębienie, które potem zrasta z paznokciem. Pani dermatolog powiedziała mi uprzejmie, że to bzdura i że powinnam się cieszyć, że sprawa dotyczy tylko kciuków, a nie całej dłoni wrrrrrrrrr.

Dziewczęta, czy macie jakiś pomysł jak sobie poradzić z tym problemem? Może któraś z Was miała coś podobnego?
Będę wdzięczna za wszystkie rady.
Buziaki,
Anita
anita_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując