Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - magiczna sukienka czyli jaki widzisz kolor
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-03-02, 19:08   #204
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: magiczna sukienka czyli jaki widzisz kolor

Na pierwszym zdjęciu i ostatnim biało-złotą widzę, na reszcie niebiesko-czarną póki co cały czas. Faktycznie dziwna sprawa, że ludzie tak różne kolory tu widzą. Ja ogólnie zwykle operuje podstawowymi nazwami kolorów lub z tych odcieni też jakieś podstawowe u mnie, rzadko używam dokładnych nazw odcieni. Mimo że jestem kobietą, to dla mnie to jest zwykłe niebieski czy błękitny, czasem granat czy np zieleń, ale rzadko piszę jakieś dokładniejsze odcienie, jakoś się na nich nie skupiam tak, jakoś tak mam. Dlatego na pierwszym zdjęciu widzę żółty z białym i owszem widzę odcień tego żółtego, ale i tak piszę żółty. Rzadko się rozmieniam na dokładne odcienie, zwłaszcza, że czasem sama nie wiem, nie jestem pewna jaki to odcień, tutaj chyba mam trochę 'męski' mózg pod tym kątem Dlatego takimi dokładniejszymi odcieniami rzadziej operuje.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50475967]A ja tancerkę umiem zobaczyć tańczącą w obie strony. Z sukienką - nie ma szans.[/QUOTE]

Wiem o czym piszesz, też widzę często patrzącą w obie strony, czasem też spojrzę i np jakby siłą woli ona w inną stronę się kręciła, fajne to

Tego testu podanego przez kaygua na razie nie rozwiąże, bo średnio teraz pamiętam angielski i nie wiem o co w nim chodzi. No, ale oczopląs niezły. Potem może wrzucę tekst do tłumacza, to będę wiedziała co mam zrobić w tym teście Podstawowe kolory chyba rozpoznaje, aż tak źle pewnie nie jest, ale wielu odcieni jak piszę chyba nie, więc ogólnie pewnie test mi wyjdzie kiepsko - mocno przeciętnie, nie jestem raczej dobra w rozpoznawaniu barw

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Ja mam podobnie. Bieli na pierwszym zdjęciu nie widzę obecnie w ogóle, ile razy bym nie patrzyła (widziałam ją natomiast za pierwszym razem). Widzę kolor jasnoniebieski i brązowy.

BTW z jednego z podanych tutaj linków zrobiłam sobie quiz na znajomość kolorów - zaliczyłam go na 100%.
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/13,...4897.html?bo=1
Oj, tak jak myślałam słabo znam się na odcieniach 2 odpowiedzi miałam tylko poprawne, 6 niepoprawnych Wiele z tych odcieni nazw w ogóle nie znałam, musiałam strzelać, no ale teraz może trochę zapamiętam jakie są jakie, chociaż ja i tak jestem w tym kiepska Taka męska jestem pod tym kątem jak pisałam :P Chociaż w sumie test pewnie prosty, tak piszą w komentarzach, to pewnie ja po prostu kiepsko znam, no ale teraz może zapamiętam parę odcieni :P No, ale trudno, że kiepsko mi poszło. Daltonistą jednak no raczej nie jestem hehe, to i tak rzadka choroba, po prostu słaba jestem w rozpoznawaniu kolorów/odcieni, bywa i u zdrowego człowieka, ja zdrowa, ale kiepska w tym

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
oglądam to pod każdym możliwym kątem i z różnymi ustawieniami monitora i zawsze jest niebiesko-czarna
mam wrażenie, że ludzie, którzy twierdzą, że jest biała robią sobie ze mnie jaja, no jakim cudem
Ja na tym pierwszym ostatnim i ostatnim zdjęciu cały czas widzę taką biało- żółtą (jakiś odcień zółtego, nie wiem musztardowy?). Nie robię sobie żartów, nijak nie mogłam zobaczyć niebiesko-czarnej. Niebiesko-czarną widzę tylko na dalszych zdjęciach. A ten biały to widzę taki zgaszony biały w sumie, pewnie dlatego też teraz od dołu zobaczyłam faktycznie trochę jasnoniebieski. Jednak resztę nadal żółtą.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-03-02 o 19:13
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując