Jak niedopuscic do niechcianej ciazy w wieku 16 lat???
Mam pytanie, jak niedopuscic do niechcianej ciazy? Stosujemy z chlopakiem tylko prezerwatywy. Ale to nie daje mi 100% pewnosci. Czesto mam obawy ze cos poszlo nie tak, a ciaza to najgorsza rzecz, jaka moglaby mi sie teraz przytrafic. No wiec nigdy jeszcze nie bylam u ginekologa bo sie boje. Nie wiem nawet czego, ale chyba tego ze bedzie bolalo i strasznie sie wstydze. Ale z drugiej strony ostatnio myslalam o tabletkach antykoncepcyjnych. Slyszalam ze sa takie testy hormonalne ktore pozwalaja dobrac odpowiednie tabletki dla kazdej kobiety. Ale czy nie jestem na nie za mloda? (niektore kolezanki biora tabletki i podobno niedosc ze nic sie nie dzieje, to jeszcze zmniejszaja bole brzucha podczas miesiaczki, a to by mi sie naprawde przydalo bo bole mam straszne). Ale czy lekarz nie wygoni mnie z gabinetu? Przeciez mam dopiero 16 lat a niedosc ze kocham sie z chlopakiem to jeszcze chce brac tabletki. Nie wiem co mam robic i nie mam sie do kogo zwrocic, dlatego pisze do was- kobiet doswiadczonych, nieznajacych mnie i mogacych mi pomoc. Pomozecie?
|