2005-07-12, 23:43
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak niedopuscic do niechcianej ciazy w wieku 16 lat???
Madzia, nie masz sie czego bać u lekarza. Jesli masz pieniadze to najlepiej idź do prywatnego lekarza. Często klinki prywatne maja umowe z NFZ i mogą przyjmowac za darmo osoby z ubezpieczeniem. W takiej klinice na pewno bedziesz dobrze obsłuzona. Ginekologa nie trzeba sie bać, bo to naprawde nic strasznego i nie boli. Najlepiej idź do kobiety, będzie ci raźniej. Moim pierwszym ginekologiem był facet, ale szybko z niego zrezygnowałam, bo tylko przepisywał mi tabletki i brał za to pieniadze, a jak poprosiłam o badanie piersi to zrobił to niemal z zażenowaniem. Badanie nie jest wcale żenujace i powinnas powiedzieć o swoich obawach przed posadzeniem na fotel. Wtedy lekarz będzie bardziej delikatny i wyrozumiały.
Nikt nie powinien cie wyrzucić z gabinetu. Teoretycznie mozesz już uprawiać seks i twojemu chłopakowi nie grozi prokurator.
Tabletki antykoncepcyjne to bardzo dobra sprawa i jesli będą dobrze dobrane do twojego organizmu to nie powinnas miec problemu. Problem w tym żebys sie do nich przyzwyczaiła. Najgorzej jest na poczatku kiedy człowiek nie wie czy to juz działa czy nie. Działa oczywiscie od pierwszej tabletki, ale i tak cieżko w to uwierzyć. Tabletka wymaga też systematyczności.
Dokładnie poszukaj dobrego ginekologa i zapisz sie na wizyte. bardzo dobrze, że myslisz o antykoncepcji.
|