2015-03-30, 19:37
|
|
Rozeznanie
|
Polska czy Niemcy - bilans zysków i strat
Hej W tym roku zdaję maturę i planuję rozpocząć studia we Frankfurcie nad Odrą. Z tego powodu bardzo zależało mi na pracy w Niemczech - po pierwsze, by podszkolić język, po drugie, by zarobić ile się da na ten rok. Nie liczyłam na kokosy, ale wiadomo, że lepszy rydz, niż nic. Na pracę zamierzam poświęcić 3 miesiące, od czerwca do sierpnia, bo we wrześniu zaczynam Vorkurs.
Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby bardziej opłacalnie poszukać czegoś w Trójmieście. Oczywiście wysokość zarobków byłaby niższa, ale z drugiej strony, niższe byłyby też ceny, taniej byłoby przewieźć wszystkie rzeczy (to jednak kawał czasu, w dodatku od razu potem jadę na studia...), a przede wszystkim, miałabym darmowe mieszkanie ze względu na rodzinę. W obu miejscach moja praca byłaby raczej podobna, ew. w Polsce miałabym większe szanse załapać się do jakieś papierkowej roboty, przynajmniej tak sądzę.
Przyznaję jednak, że kompletnie nie mam doświadczenia w tych sprawach. Pomijając inne kwestie (w Gdańsku - bliskie osoby, których nie widzę prawie cały rok, w Niemczech - język, no i okazja do wyrwania się w Wielki Świat...), a skupiając się na samych finansach - co o tym sądzicie? W Niemczech oczywiście zarobię więcej, ale co może okazać się naprawdę bardziej opłacalne?
|
|
|