Wątek
:
Wizażanki we Francji ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
2015-04-16, 11:01
#
2012
KarolinaK
Zakorzenienie
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Cytat:
Napisane przez
__Amelia _
Harika pieska o wadze do 10 kg w samolocie mozesz miec przy sobie na kolanach w torbie czy klatce. Moj afgan byl za ciezki wiec zawsze szedl do luku :-( Hodowca da Wam wszelkie wskazowki dotyczace pielegnacji i odrzywiania. Malo tego, powinien dac troche karmy
ulubiona zabawke, obrozke i smycz jednak powinnas miec swoja. Dopytacie dogadacie wszystko u hodowcy w sobote
---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------
Odzywiania- przepraszam za literowke.
Z tego co czytałam to zależy od lini lotniczych. Pies o wadze max 6kg musi byc przy starcie i ladowaniu w transporterze pod siedzeniem (w AirFrance przykładowo)niektóre linie lotnicze liczą 8kg max razem z klatka. 10 kg to juz chyba jedynie jako bagaż. Ale nie wiem dokładnie...
Harika ja mam Oba rasowe tej samej rasy oba kupione tutaj we Francji i moje oba sa wysterylizowane juz a wiec nigdy ich nie będziemy wystawiać. Jesli chodzi o hodowle to przede wszystkim musisz sprawdzić czy matka przebywa z małymi, czy je karmi. W jakich warunkach maluszki przebywają. Nie wiem czy sie orientujesz ale to ze szczenięta przebywają z matka i rodzeństwem do 8 tygodnia życia uczy je
Czystości (matka sprząta po mlodych zeby te nie spały w odchodach) poza tym młode grając miedzy sobą uczą sie socjaliacji z innymi psami. Czyli ze gryźć nie wolno za mocno bo boli. Po 8 tygodniach cała socjalizacja juz zależy od Ciebie a wiec musisz psa wystawiać na jak najwieksza ilośc bodźców takich codziennych. Czyli hałasy rożne, chodzenie po rożnych dziwnych powierzchniach, witanie ludzi na ulicy.
Do 3 miesiąca niby obowiązuje kwarantanna. Ja jej nigdy nie przestrzegałem bo dla mnie ważniejsza była socjalizacja psa. Najważniejsze to zeby szczeniak w tym czasie nie miał styczności z odchodami psow nieszczepionych. Ale możesz go spokojnie nosić na rękach zeby sie przyzwyczajał juz do codziennego życia. Poza tym ja moje oba puszczałam wolno na plazy juz od 9 tygodnie życia
.
Jesli chodzić to na co zwrócić uwagę przy wyborze psa... Mam fajny test jak wybrac najodpowiedniejszego szczeniaka dla siebie. Ale test robi sie dopiero w wieku 5 tygodni bo jak piszesz ze ma dopiero 2 to niewiele teraz bedzie wiadomo. W weekend postaram sie go znaleść i Ci wyślę.
Wyprawkę dostaniesz od hodowcy. Czyli worek karmy, jakies lezanko czy koc. Obroże musisz sama dokupić ale jesli ta hodowla która wybraliście jest duża to bardzo możliwe ze nawet maja na sprzedanie.
Cena 1000 € to raczej normalna cena za psa rasowego we Francji. Ale zależy od rasy, te cześciej spotykane sa tańsze. Ja za moje płaciłam tyle za kazdego z osobna
Czy suka czy pies. Na pewno wiele zależy od psa. Ja mam i psa i suke i oboje mimo ze zachowania maja identyczne to charaktery rowniez inne. Obojga kocham na swój własny sposób. Nie faworyzuje żadnego. Pierwszy był pies i to w sumie on tak nas w sobie rozkochał ze zdecydowaliśmy sie na drugiego psa tej samej rasy. A suka w wychowaniu była tak łatwa ze nigdy z nia problemów nie było.
Na pewno dopisze jeszcze cos. Bo o psach mogłabym rozmawiać dnie i noce.
Whippety to ten mały Lévrier??? Niewiele wiem o tej rasie ale wydaje mi sie ze trzeba zacząć wcześnie socjalizować bo one z reguły sa raczej bojaźliwe. No i uważać na złamania. One maja bardzo delikatne nóżki
. Ech az Ci zazdroszczę. Moja suka ma 9 miesięcy i ten wiek szczenięcych tak szybko sie kończy a to jest najfajniejszy czas jesli tylko kocha sie psy
. Będziecie mieć wiele radości... Dokładnie pamietam jak w zeszłym roku ja wybierałam. 5 razy hodowcę nekalismy bo nie mogliśmy sie doczekać az młoda bedzie z nami. Z samcem sie oboje super skumplowali.
---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------
Aha szczepienie na wściekliznę nie jest obowiązkowe we Francji bo nie ma przypadków ugryzień psow ze wścieklizna. Ale jesli kiedykolwiek chcesz jechać z psem za granice to musisz to szczepienie zrobić chyba min 3 tygodnie przed wyjazdem
. Wiec jesli wiesz ze bedziesz miała zawsze minimum tyle czasu zeby to szczepienie przed wyjazdem zrobić to nie rób go teraz. Ja robię regularnie bo u mnie wyjazd może sie zdarzyć na tydzien przed wiec psy musza byc w każdej chwili gotowe
...
KarolinaK
Pokaż profil użytkownika
Wyślij prywatną wiadomość do KarolinaK
Znajdź więcej postów KarolinaK