Dot.: Wywiązywanie się z deklaracji - kiedy można odpuścić a kiedy już nie?
A czy on wie, że to jest dla Ciebie ważne? Każdy ma inne przyzwyczajenia, dla jednych urodziny to bardzo ważny dzień, spędza się go z ważnymi osobami, celebruje, specjalnie gdzieś na tę okazję wychodzi, przygotowuje się prezent odpowiednio wcześniej, itd... Inni natomiast traktują urodziny jako coś mało istotnego, niewymagającego celebracji, złożą życzenia, kupią jakieś kwiaty albo powiedzą: no to kiedyś jak będziemy w sklepie, jak coś Ci się spodoba to sobie wybierzesz i to będzie mój prezent urodzinowy dla Ciebie. Uważam, że wiele zależy od tego, jakie przyzwyczajenia wynieśliśmy z domu rodzinnego. Ja kiedyś tak miałam z pewnym chłopakiem. Zaczęliśmy być w związku a on niedługo potem miał urodziny. On się spodziewał chyba jakiejś wielkiej celebracji a ja po prostu złozyłam życzenia i powiedziałam że w ramach prezentu chętnie kupię mu koszulę, kiedyś jak wybierzemy się do sklepu to wybierzemy. Nie wiem czy to oznacza, że byłam tragiczną dziewczyną czy popełniłam jakąś gafę czy nie. Nie byłam nigdy wcześniej przyzwyczajona do celebracji urodzin ani do przygotowywania prezentów na ten dzień. A on był potem obrażony, że ja słabo się postarałam w urodziny.
Nie wiem jaki jest Twój facet. Nie wiem czy Cię olewa czy nie. Czy jest zaangażowany i czy po prostu mu się nie chce angażować w fajne spędzanie czasu. Nie wiem czy choroba była realną przeszkodą do zorganizowania weekendu urodzinowego, czy potraktował to jako wymówkę, by nic nie zrobić. Ale warto też spojrzeć na jego postawę z tej strony - jakie on ma podejście do świętowania takich okazji. Może jest po prostu kiepsko zorganizowany? I ma problem z dotrzymywaniem obietnic na czas.
Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Czas edycji: 2015-04-23 o 14:41
|