2015-05-06, 12:36
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać
Cytat:
Napisane przez ajumpats
Z tym czasem na laser albo botoks, to parsknęłam śmiechem 
"Stare lata" to był trochę żart. Ale generalnie chodziło mi o to, że przychodzi taki wiek, że człowiek miałby się ochotę zająć sobą. Moi rodzice mieli dzieci stosunkowo późno jak na tamte lata i moja mama w wieku 40 lat sprawdzała mi lekcje. Rodzice mojego kolegi mieli go jeszcze w domu jak byli już dziadkami od pierwszego syna i byli wyraźnie zmęczeni bieganiem na wywiadówki i mierzenia się z wybrykami licealisty.
Tu nie chodzi o to, żeby pozbyć się dziecka z domu, ale mam wrażenie, że przychodzi taki wiek, że zaczyna się potrzebować autonomii.
Również moje starsze znajome, które miały dzieci wcześniej i już je odchowały, chwalą to sobie. Oczywiście te, które zdecydowały się na dzieci wcześnie, były w innej sytuacji,bo miały mieszkania albo pary mieszkały z którymiś z rodziców (ja tego nie chcę) i po macierzyńskim miały gdzie wrócić do pracy 
|
Ale przecież nikt tu nie mówi o rodzeniu dzieci po 40 (co moim zdaniem też nie jest jakimś nie wiadomo co ). Co stoi na przeszkodzie, żeby poczekać te 5 lat? W tym czasie naprawdę wiele może się zmienić pod kątem finansowym, jeśli tylko człowiek odpowiednio się spręży. Zestarzeć się w tym czasie raczej nie zestarzejesz
|