Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - sprzedawcy na allegro
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-07-14, 22:32   #1
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

sprzedawcy na allegro

Witajcie.
pewnie wiele z Was robi zakupy na allegro i spotkalo sie z takim dziwnym procederem ktory polega na zawyzaniu kosztow wysylki.
Opisze to na przykladzie mojej ostatniej aukcji, sprzedajaca wytracila mnie z rownowagi kompletnie.
Przedmiotem aukcji byl olejek do wlosow avonu skarby indii, rzecz mala i niebyt ciezka. Sprzedajacy wystawil ja od zlotowki, ze popytu nie bylo ani ceny minimalnej wygralam za 2,36. Po zakonczeniu aukji dowiedzialam sie ze koszt wysylki to 5,5zł w tej cenie wysyła sie paczke do 1 kg!!!!!! a to mialo pojsc listem poleconym zwyklym!!!!
Wiedzac ze allegro ma w te sprawy napisalam do sprzedajacej. I zostalam potraktowana jak oszustka ktora chce sie wylgac z kupienia. Moje wyjasnienia ze ceny pomiedzy Gliwicami gdzie mieszkam a Knurowem gdzie mieszka sprzedajaca (okolo 15 km dzieli te miasta) nie sa az takie zeby koperta z bąbelkami kosztowala wiecej niz 80 groszy a list polecony czegos co wazny do 100 g wiecej niz 3,5 - czyli koszt przesylki to okolo 4,30 zł - a sprzedajaca biorac odemnie 5,5 za przesylke dostaje za nic 1,2zł !!!!
Jak dla mnie to jest oszustow i naciagactwo. ja rozumiem ze nie sprzedala olejku w takiej cenie jak chciala ale od tego sa ceny minimalne albo mozna startowac od wyzszej kwoty a nie od 1 zł!
Aukcja ma to do siebie ze tak czasami bywa - dostajemy mniej niz bysmy chcieli. Sama sporo sprzedaje i zawsze wycieniam przesylke, koperta jest gratis, nie trudno zwazyc przedmiot i ocenic wg cennika poczty polskiej jaki bedzie koszt.
A tutaj widac ze proceder naciagania kupujacych kwitnie, juz nie raz sie spotkalam ze cos co mogl byc wyslane za 3,5 zwyklym poleconym kosztowalo mnie 5 czy nawet 7 zł. Ale znaczy i koperta swiadczyly ze sprzedajacy nie poniosl tak wysokich kosztow wysylki jak wycienil.
Jak dla mnie to brak reakcji ze strony allegro jest zanujacy i karygodny. Oni powinni pilnowac takich spraw bo tym sposobem ja moge sprzedac kartke pocztowa za 1 zł i wyslac ja listem poleconym za 3,5 zadajac za koszt wysylki 10 zł!!!!
Wiem ze jest wg niektorych ludzi zasada: jak masz frajera to go dus, ale tym sposobem w tym kraju nigdy nie bedzie normlanie- budujac spoleczenstwo i gispodarke na oszustwach i kretactwach to lepiej zrownac ziemie, zaorac a ludzi wybic co do nogi.

Sorki za taki klimat i za przydlugie marudzenie ale w sumie to nie mialam komu sie 'wyazlic' na to co ludzie wymyslaja i jeszcze wydaje im sie ze wszytsko jest w porzadku i nie robia nic zlego naciagajac kogos na 1 zł.... ale tym sposobem to mozna calkiem dobrze sie 'dorobic' - 30 klientow w miesiecu i 30 zl masz w kieszeni ZA NIC!

dziekuje za uwage
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując