Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-07-14, 23:40   #1
youare
Zadomowienie

"Live Strong" i inne, czyli trochę o bransoletkach

Dzisiaj podczas intensywnego plażowania natknęłam się w „Twoim Stylu” na artykuł Pokaż mi swoją branstoletkę.... Czytałam, nie powiem, z zaciekawieniem – dotąd słyszałam od różnych osób trochę o takich „bransoletkowych akcjach”, ale właściwie dopiero po tym artykule udało mi się zebrać wszystko w jedną całość – dowiedziałam się, że są różne kolory, różne napisy, różne cele i...różna dostępność na całym świecie, niestety (-> wydaje mi się, że w PL nie można ich dostać w inny sposób niż na aukcjach w internecie, do sklepów chyba jeszcze nie dotarły)

Do tych, którzy artykułu nie czytali:

Jest w nim mowa o kolorowych branstoletkach – paskach, noszonych na przegubie ręki, które są nie tylko ozdobą, ale i protestem przeciwko biedzie, razismowi, chorobom. Akcja polega na tym, że my kupujemy branstoletki, które potem nosimy, aby solidaryzować się np. z biednymi ludźmi, a cały dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest na jakiś konkretny cel. I tak np. bransoletka Live Strong – Żyj Mocno (wyglądająca tak, jak na załączonym przeze mnie obrazku) jest symbolem walki z nowotworami, bransoletka Stand Up Speak Up (patrz – kampania reklamowe Nike’a) to protest przeciwko rasizmowi, a biała bransoletka z napisem „one” oznacza walkę z biedą.

Ja chciałam sobie sprawić bransoletkę Live Strong, ale po przejrzeniu Allegro zrezygnowałam...Mnóstwo tam podróbek, nie wiem w jaki sposób rozpoznać, która bransoletka jest prawdziwa, no i ta przebitka cen...Na stronie http://store.store-laf.org/ można kupić 10 bransoletek w cenie 10 $ (czyli 1 bransoletka – 1 $), a na Allegro ceny zaczynają się od 10 zł

Co sądzicie o takich akcjach? Może któraś z Was już wspomogła jakąś i nosi teraz taką bransoletkę?

Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg livestrong.jpg (10,7 KB, 68 załadowań)
youare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując