Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy Wasza mama wtrąca się w wychowywanie Waszych dzieci?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-05-13, 13:25   #1
goya82
Przyczajenie

Czy Wasza mama wtrąca się w wychowywanie Waszych dzieci?

Witam.

Chciałam zapytać czy Wasza mama wtrąca się w wychowywanie Waszych dzieci i jak to wygląda. Pytanie dotyczy głównie tych, którzy mieszkają ze swoimi rodzicami pod jednym dachem.

Ja nie mogę sobie poradzić z moją mamą, która wszystko wie najlepiej, ignoruje moje prośby co do wychowywania mojego dziecka, a to przecież ja jestem matką i chciałabym córkę wychowywać po swojemu. Główny problem polega na tym, że gdy moja córa złości się i płacze gdy np. czegoś jej odmawiam, to zaraz biegnie do babci, a ta ją bierze na rączki i przytula, żeby ją uspokoić, a mi się to nie podoba. Wielokrotnie prosiłam moją mamę żeby w takiej sytuacji ignorowała wnuczkę, bo my z mężem tak właśnie postępujemy, nie tulimy jej, nie pocieszmy kiedy ogarnie ją złość i wymusza coś płaczem, tylko czekamy aż się sama uspokoi, wyciszy, żeby wiedziała że płacz jej w niczym nie pomoże, a moja matka tego nie rozumie i tak robi po swojemu, co mnie strasznie irytuje. Dochodzi między nami do ostrych spięć na ten temat, ale do mojej mamy nic nie dociera. Już nie wiem co mam robić, ani prośby, ani kłótnie nic nie dają, jest coraz gorzej. Doszło nawet do tego, że moja matka mówi mi, że to przeze mnie moja córka jest nerwowa, bo reaguje złością i płaczem, kiedy ja jej stanowczo czegoś zabronię,ale przecież nie mogę córce pozwalać na wszystko i we wszystkim jej pobłażać, musi wiedzieć że są jakieś granice, nie chcę wychować córki na rozpuszczoną i egoistyczną dziewczynkę. Mamy słowa bardzo mnie bolą, ale moja córka nie jest nerwowym dzieckiem, napewno nie jest aniołkiem ale są zdecydowanie bardziej nerowe, złośliwe i histeryczne dzieci od niej (znam takie w moim otoczeniu).

Może Wy macie jakieś podobne doświadczenia ze swoimi mamami i coś mi doradzicie, pomożecie rozwiązać mój konflikt z matką, bo ja już nie mam sił
goya82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując