Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-05-23, 19:56   #1687
Ammia
Zadomowienie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51493945]Dla dziewczynki: Lidia, Pola, Kornelia, Irma, Larysa, Inga, Karolina, Ida, Patrycja, Irmina, Leokadia, Daria, Mila, Jaga, Łucja, Gerda.

Dla chłopczyka: Tymon, Leon, Emil, Erwin, Nikodem, Feliks, Konrad, Mikołaj, Filip, Wiktor, Gustaw, Borys, Kazimierz, Seweryn.

Z obecnym wskazaniem na: Feliks lub Gustaw, Irma lub Gerda lub Lidia (co chwila mi się zmienia).

Moim zdaniem nie są to imiona jakoś zbytnio wymyślne ani też nazbyt popularne (chociaż niektóre z nich zyskały ostatnio na popularności).[/QUOTE]

Leon, Filip, Wiktor i Borys to między innymi również moje typy, podobają mi się.
Kuzynka TŻ ma dwóch synów- Mikołaja i Tymona, na Mikołaja wszyscy mówią Mikuś lub Miki, dostaję drgawek jak to słyszę. Ogólnie uznaję zdrobnienia, ale nie do wszystkich imion, Mikołaj jest jednym z nich, to dla mnie na tyle uniwersalne imię dla dziecka i dorosłego że wołanie Mikuś to kompletna porażka.