2015-05-23, 20:15
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Cytat:
Napisane przez Nadis
Babcia Martyna brzmi fajnie  Babcia Dżesika za to... hm, ciekawie  Albo dziadek Brajan. Co do Syriusza, nie mam zdania, Sergiusz wydaje mi się mniej ryzykowne, głównie ze względu na skojarzenia z Syriuszem Blackiem  Tylko zdrobnienie brzydkie, Serek. Niby jestem przykładem, że można się do faceta zwracać wyłącznie pełnym imieniem (Jędrzej) ze względu na drgawki, gdy słyszę JENDREK. Ale na początku było ciężko.
|
Dobre skojarzenie, bo myślisz skąd mi sie kiedyś uwidziało to imię? Ze zdrobieniem byłoby cięzko, ale od czego jest google, cos by sie znalazło.
---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------
Cytat:
Napisane przez Ammia
Leon, Filip, Wiktor i Borys to między innymi również moje typy, podobają mi się.
Kuzynka TŻ ma dwóch synów- Mikołaja i Tymona, na Mikołaja wszyscy mówią Mikuś lub Miki, dostaję drgawek jak to słyszę  . Ogólnie uznaję zdrobnienia, ale nie do wszystkich imion, Mikołaj jest jednym z nich, to dla mnie na tyle uniwersalne imię dla dziecka i dorosłego że wołanie Mikuś to kompletna porażka.
|
Kiedyś uczyłam sie z Mikołajem i wcale podobały mi się zdrobnienia "Miki". Zresztą ja lubie używać zdrobnień i ksywek macie jakies swoje ksywki co wam w pamięc zapadły? 
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------
Cytat:
Napisane przez michalova
Co za różnica z czym? Jakby imię "Bartek" kojarzyło mi się z drzewem, to byłoby to lepsze skojarzenie niż skojarzenie "Kajtka" z psem mojej babci? (wspaniałym psem z resztą)
|
To chyba normalne, że są skojarzenia?! moja Babcia ma psa o imieniu Kacper i też mam skojarzenia jak słyszę, że jakiś chłopiec ma tak na imie. A jakby nazywał sie Max to już w zupełności miałabym skojarzenia .
|
|
|