Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Szkoła policealna, a renta
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-05-27, 10:32   #1
lioele
Rozeznanie

Szkoła policealna, a renta

Słuchajcie nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam temat, ale napisze. Nie mam za bardzo się kogo poradzić w tej kwestii. Każdy mówi inaczej.
Zacznę od tego, że rok temu w maju pisałam maturę. Postanowiłam zrobić sobie rok przerwy. We wrześniu pojechałam do Anglii. Początkiem stycznia wróciłam do domu. Mój tata chorował na raka. Końcem stycznia zmarł. Zapisałam się do szkoły policealnej, aby dostać rentę, mieć ubezpieczenie i status ucznia, aby znaleźć jakakolwiek prace. Prace mam dzięki temu statusowi. Oczywiście chciałam przerwać ta policealna, bo w październiku chce iść na studia. W szkole byłam raz. Kilka dni temu przyszedł mi list ze szkoły, że ZUS ich sprawdza co do obecności uczniów. Powinnam mieć 50% obecności i pozaliczane sprawdziany,egzaminy itp. Chce wycofać zaświadczenie z ZUS żeby potem nie przyszedł mi list za pół roku czy rok ze mam oddać jakąś kwotę z odsetkami itd. Gdy wycofam zaświadczenie automatycznie tracę tez ubezpieczenie. Miałam zapisać się jako bezrobotna do urzędu, żeby dostać ubezpieczenie do tego października póki nie zacznę studiować. Jednak wczoraj ktoś uświadomił mnie, że nie dostane w ten sposób ubezpieczenia bo do sierpnia jestem w szkole jako osoba ucząca się , a nie mogę zrezygnować bo musze pracować.
Mógłby ktoś poradzić coś ? Czy mój pomysł z wycofanie jest dobry ? Może jest jakieś inne wyjście? Proszę o rady
lioele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując