2015-05-31, 18:04
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Cytat:
Napisane przez elizka1987
Dziwi mnie zaciekłość z jaką niektórzy atakują katolików. Jestem wierząca, ale nie czuję, że mi się coś narzuca, bo tak na prawdę wierzę w Boga, a nie instytucję KK samą w sobie.
Miałam śmieszną sytuację ostatnio w pracy, a propo wyborów i Dudy. Głosowałam na niego w wyborach i zostałam przez to nazwana przez koleżankę katolem. Wypaliłam do niej z tekstem "przecież ty chodzisz do kościoła częściej niż ja" i już nie wiedziała co na to powiedzieć  .
I jak dla mnie islam jest dużo gorszy niż chrześcijaństwo.
I nadchodzą czasy, w których to co jest normalne zaczyna być nazywane nie tolerancją. Nie lubię jak mi ktoś narzuca, że kościół jest be, a związki homo cacy. I śmiesznie, że ci którzy tak głośno o nietolerancji krzyczą są jej najlepszym przykładem.
|
Kto tu atakuje katolików? Piszemy tu tylko o faktach
Konstytucja stanowi, że kościoły i związki wyznaniowe są równouprawnione, a stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. Konstytucja stanowi również, że państwo zachowuje bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.
Państwo przekazuje dotacje na rzecz kościołów i związków wyznaniowych. Największą formą dotacji jest Fundusz Kościelny. Zgodnie z danymi Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji Fundusz Kościelny Fundusz Kościelny został powołany na mocy art. 8 ustawy z dnia 20 marca 1950 r. o przejęciu przez państwo dóbr martwej ręki, poręczeniu proboszczom posiadania gospodarstw rolnych i utworzeniu Funduszu Kościelnego (Dz. U. Nr 9, poz. 87, z późn. zm.) jako forma rekompensaty za przejęte przez Państwo nieruchomości. Fundusz Kościelny obecnie działa na rzecz 172 kościołów i innych związków wyznaniowych mających uregulowany status prawny w Rzeczypospolitej Polskiej. Środki Funduszu Kościelnego od 1990 r. przeznaczane były na:
- wspomaganie kościelnej działalności charytatywnej, kościelnej działalności oświatowo-wychowawczej i opiekuńczo-wychowawczej a także inicjatyw związanych ze zwalczaniem patologii społecznych oraz współdziałania w tym zakresie organów administracji rządowej z kościołami i innymi związkami wyznaniowymi;
- remonty i konserwację obiektów sakralnych o wartości;
- finansowanie składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne duchownych
Państwo pokrywa wynagrodzenie kapelanów w wojsku, więzieniach i szpitalach. Z budżetu państwa są również dofinansowywane uczelnie kościelne i wyznaniowe. Państwo finansuje również pensje katechetów, którzy są traktowani przez system oświatowy tak jak pozostali nauczyciele.
Lekcje religii wprowadzono ponownie do szkół po 1990 r. Są to lekcje o charakterze fakultatywnym (do wyboru) w wymiarze 2 godzin tygodniowo .
|
|
|