Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Panny Młode - Kielce cz. I
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-08-31, 16:07   #730
agaijacek
Przyczajenie

Dot.: Kielce

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Mojej mamie ksiadz mowił ze nie trzeba na nauki chodzic. Osoba chcaca się bierzmowac, musi po prostu isc do księdza na rozmowę. Myslę, że w miesiac spokojnie zdazycie. Co do kosztów- o tym nie mam pojecia.
Haniu811,
Byliśmy dziś w Katedrze u księdza. Niestety nie jest to wszystko takie proste. Gdyby nawet mój narzeczony mieszkał i pracował na miejscu w Kielcach, to musiałby spełnić pewne warunki. Uczęszczać w co niedzielnych mszach oraz udokumentować to pisemnie przez księdza w kościele po mszy, nauczyć się jakiejś części katechizmu oraz przystąpić do kilku spotkań z księdzem. Ponieważ jednak mój narzeczony więcej czasu przebywa w Anglii, ksiądz wprost powiedział, że lepiej będzie jeśli załatwi to właśnie tam. Musi znaleźć polski kościół i porozmawiać tam z księdzem.
My postanowiliśmy jeszcze jednak spróbować w Bolminie. Tam mój narzeczony był chrzczony. I tak musimy wyciągnąć stamtąd akt chrztu, więc od razu spytamy księdza. Jeśli i tam nie będzie dało się nic załatwić, to w ostateczności zostaje nam Anglia.
Pewnie gdybyśmy mieli jakiegoś znajomego księdza, to nie byłoby problemu. No ale tak to jest nieraz.
agaijacek jest offline Zgłoś do moderatora