2015-06-10, 19:33
|
|
|
BAN stały
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Cytat:
Napisane przez dmuchawcelatawce
Moi rodzice w akademiku mieli sąsiadów którzy synowi dali na imię Axel, w sumie wiadomo po którym muzyku  .
|
Podobnie było swego czasu z Maksymilianem i zdrobnieniem Maks (chyba moda na to imię ucichła nieco?) 
Cytat:
Napisane przez Sziket
Na fali wątku przypomniała mi się największa żenada jaką znam, w kwestii nadawania imion - otóż znałam kiedyś rodzinkę (nowobogaccy jak diabli, z gustem, godnym ruskich milionerów), która to nazwała swoich potomków: Oktawiusz, Amadeusz i Odyseusz. Cudeńka 
|
wanna-be-wyższe-sfery 
Cytat:
Napisane przez dmuchawcelatawce
Najlepsze było jak koleżanka na parę randek poszła z Patrycjuszem. Nie mogłam uwierzyć, że rodzice mieli taki płodny umysł i tak synowi dali.
|
Ja się dowiedziałem po x latach dopiero, że znajomy Patryk to Patrycjusz właśnie 
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51697993]Koleżanka była kiedyś z Aronem (albo Aaronem, nie jestem pewna pisowni)[/QUOTE]
Uwielbiam to imię 
Cytat:
Napisane przez Nadis
Mnie się imię Nataniel mega podoba. Zwłaszcza zdrobnienie Natan
|
Cytat:
Napisane przez Nadis
Z samą formą imienia Natan będzie pewnie problem jak z Magdą - wszyscy będą uparcie wpisywać pełną, oryginalną formę, dlatego dla mnie wybieranie skróconej wersji jest nieco ryzykowne 
|
To nie są aby odrębne imiona?
Edit: dobra, zrozumiałem, o co chodzi Szczerze powiedziawszy, Natan wydaje mi się w jakiś sposób "popularniejsze/naturalniejsze" Może przez Lessinga i jego "Natan mędrzec" (Nathan der Weise) 
---
Siostra mojej babci miała być Kordula, ale została ostatecznie Dominiką (w 1940 na 140. miejscu popularności)
|
|
|