Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - studia administracja
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-06-26, 13:42   #99
oh Mandy
Zakorzenienie

Dot.: studia administracja

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
tudiuję na WPiA i nie mogę narzekać. Bez problemu przyjęli mnie do obsługi urzędowej prokuratury (płatne), bez problemów przyjmują także na praktyki do SKO,UMK, WSA i wiele, wiele innych. Jest też biuro karier ze szkoleniami i kursami. Dynamiczność rozwoju, trzeba być przedsiębiorczym . Są również przedmioty specjalki tak zwane, a plan zajęć wybieram sobie samodzielnie (prócz obligów) byle wyrobić min 60 ECTS na rok.
Z kolei przyjaciółka to samo na innej uczelni w tym samym mieście i ma problem, bo nie widzi dla siebie przyszłości...i jak to ujęła : ,,ma wrażenie, ze sie cofa a nie rozwija"
Powodzenia wszystkim przedsiębiorczym

Jest różnica między administracją np na UJ UW a administracją w prywatnej uczelni WSB itp itd. Na pewno administracja na tym 1wszym jest bardzo wymagająca, dużo prawa i ekonomii ( rachunkowość, ekonomia, praco administracyjne, cywilne wszystko to trzeba zdać by przejść wyżej a łatwo nie jest).A także 1 wsze miejsce w ocenie i rankingu państwowym daje dużo prestiżu i perspektyw. Takie osoby, które zrobią magisterkę z admina bd miały na pewno co wpisać do życiorysu i pracownicy popatrzą na nich łaskawym okiem.Admin. na tym drugim może to być kłopotliwy kierunek, bo jest niż i uczelnie takie nie wymagają za wiele od osób, które podejmują się nauki (także łatwo przejść z roku na rok).
Więc nie generalizujmy.
Nikt nie zaprosi Cie łaskawie kochany absolwencie o administracja to bierzemy Trzeba być dynamicznym, szukać praktyk, dużo czytać. Możliwość przyszłego przynależenia do KSC czy zostania urzednikiem UE to wspaniała sprawa.
Na którym roku jesteś? Skończyłam dziennie administrację, studiowałam również na WPiA, zrobiłam jedynie licencjat, na mgr się nie zdecydowałam.

Przed rozpoczęciem studiów wydawało mi się, że po administracji będę miała szereg perspektyw, niestety zarówno ja, jak i znajomi którzy mieli stypendium naukowe, rozczarowaliśmy się.

Do instytucji publicznej nie ma szans się dostać w drodze naboru, chyba że odbywałaś staż, więc masz 0.01 % szansy. Nota bene, u mnie w mieście akurat był problem z odbyciem stażu, więc co z tego, że rozmowa i test podczas naboru na stanowisko inspektora, poszły mi dobrze, skoro dostał się do pracy ktoś mający koneksje.

Niemniej, wspaniale, że ktoś tak idealistycznie podchodzi do tego kierunku, bo rzeczywistość rozczarowuje

Administracja pomaga mi jedynie teraz na prawie - przepisują mi oceny z egzaminów i łatwiej mi podczas sesji, mając jakąś wiedzę.

Aha, i nie pracownicy, tylko pracodawcy "popatrzą łaskawych okiem", chociaż nie sądzę, by zaoczna administracja na UW robiła jakiekolwiek wrażenie

Edytowane przez oh Mandy
Czas edycji: 2015-06-26 o 13:44
oh Mandy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując