Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Lwów - kto był, co poleca?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-07, 21:42   #5
trocka8
Wtajemniczenie

Dot.: Lwów - kto był, co poleca?

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
Cześć wizażanki - podróżniczki

Wpadł mi dziś z rana pomysł jechania na bardzo krótki urlop do Lwowa. Nigdy nie byłam, zawsze chciałam, więc chyba w końcu zachciewajkę tę popełnię.

Popatrzyłam już na opcję dojazdu i zdecydowałam się na autobus. Z noclegiem też nie będzie problemu - kosztuje grosze i za 2 noce dla 2 osób centrum można się zamknąć w 150zł.

Budżet z różnych względów mam ograniczony, toteż nie pcham się w tym roku ani do Paryża ani do Skandynawii, tylko właśnie na wschód.

I stąd moje pytanie: był ktoś we Lwowie ostatnio i może mi powiedzieć na jakie koszty powinnam się przygotować jeśli chodzi o jedzenie, wejścia do muzeów, może jakąś taksówkę?

No i może znacie jakieś miejsca, które trzeba zobaczyć? Wiem, że przewodniki istnieją i nie ma przepisu, że nie można z nich korzystać, ale jakoś święcie wierzę, że wizażanki mogą mi podrzucić coś ciekawego.
Teraz hrywna slabiutko stoi, wiec jest tanio bardzo
Bylam we Lwowie pod koniec sierpnia zeszłego roku i w centrum mi się podobało (poza nim jest niezły syf, wszyscy którzy chcą odzyskać Lwów dla Polski powinni to zobaczyc).

Taksówki były bardzo tanie, chyba nigdy nie zapłaciłam więcej niż 8 złotych za kurs. Tanie tez są tramwaje, ale ich rozkład jazdy był dla mnie straszna tajemnica i wolałam chodzić na piechotę albo taksówką. Bilety w tramwaju kupuje się u motorniczego za kilka groszy, jak cie złapią bez biletu to kara 10 złotych chyba

Warto pojechać na cmentarz lyczakowski - juz pomijając orleta lwowskie, leży tam sporo znanych ludzi, jest też fajny klimat i dużo ładnych nagrobków.
Fajny jest park kolo uniwersytetu I sám uniwersytet z wielkim pomnikiem również. Z tego co się orientuje po centrum są organizowane takie bezpłatne wycieczki z przewodnikiem po angielsku. Można zobaczyć najważniejsze miejsca w ten sposób. Wpisz lviv free tours to na pewno coś znajdziesz.

Ja uprawialam głównie gastro turystykę wiec jak interesują cię miejsca z jedzeniem to mogę napisać, gdzie warto pójść.

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując