Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-07, 23:23   #4489
Xamourinterdit
Przyczajenie

Question Czego się spodziewać? Pierwsza wizyta u ginekologa.

Witam, mam 16 lat i wybieram się jutro na pierwszą wizytę do ginekologa. Od pewnego czasu, zaczęłam nieregularnie miesiączkować, w ciągu roku dość przytyłam, okres jest albo bardzo obfity, albo wręcz przeciwnie, miesiączka występuje dwa razy w miesiącu, bądź nie ma jej przez dłuższy czas. Od 2010 roku, przyjmuję leki psychotropowe, jednak moje problemy z okresem zaczęły się jakoś rok temu. Wykonałam wszystkie badania, mocz, krew, usg brzucha (macicy). Jako, że dostałam lekkiej paranoi, na ten temat, czytałam o tym na różnych forach i jako niedoświadczona podejrzewam zespół policystycznych jajników. Jednak moje pytanie, nie opiera się na wyniku tego co mi dolega, lecz tego co mogę się spodziewać w pierwszej wizycie u ginekologa. Obawiam się tego jak ognia, chodź wiem, że nie powinnam. Moja mama, niestety nie jest osobą, która wesprze mnie w tej sprawie, ponieważ ona sama ostatnią wizytę u ginekologa miała, jeszcze ze mną w ciąży, czyli jakoś 16-17 lat temu (tak wiem, to nieodpowiedzialne z jej strony, ale jest uparta jak osioł i wyznaje zasadę, że dopóki nic się nie dzieje, to wszystko musi być OK). Specjalnie, postawiłam warunek, że jeżeli, mam iść do ginekologa to tylko i wyłącznie do kobiety, na szczęście to nie było problemem, a doktor do którego się wybieram do bardzo lubiana i chwalona ginekologa. Tak, więc czego mogę się spodziewać, jakiś badań? czy będę musiała pokazać jej moje intymne części ciała? o co będzie pytać? Szczerze, mówiąc bardziej się boje samej wizyty, niż tego co mi może dolegać i to uważam za mój największy problem i gdym mogła, uciekłabym daleko, jak to możliwe, byle tylko nie iść do lekarz. Bardzo, dziękuje i pozdrawiam
Xamourinterdit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując