Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy są tu dziewczyny, które nie chciały dzieci a teraz jest za późno?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-10, 21:44   #18
yosanne
Raczkowanie

Dot.: Czy są tu dziewczyny, które nie chciały dzieci a teraz jest za późno?

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
DwadziesciakilkaLat - podbudowałaś mnie nigdy nie zapomnieć by żyć po swojemu. Myślałam, że po 40tce już adoptować nie można (ktoś mi kiedyś powiedział, że do 35 lat - ale przyznaję nigdy się nie zagłębiałam).
Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, który mówi, że: "Przysposobić może osoba mająca pełną zdolność do czynności prawnych, jeżeli jej kwalifikacje osobiste uzasadniają przekonanie, że będzie należycie wywiązywała się z obowiązków przysposabiającego" oraz, że "między przysposabiającym a przysposobionym powinna istnieć odpowiednia różnica wieku". To są bardzo ogólne stwierdzenia, każdy ośrodek adopcyjny ustala sam szczegółowe kryteria i warunki adopcji, w większości przypadków przyjmuje się, że różnica wieku między dzieckiem a rodzicem adopcyjnym nie powinna przekraczać 40 lat, więc jeśli chce się przysposobić niemowlę, to po 40tce szanse spadają drastycznie. No i trzeba brać pod uwagę, że w myśl polskiego prawa adoptować można tylko jako osoba samotna, albo jako małżeństwo. Para żyjąca w związku niezalegalizowanym nie może się starać o przysposobienie dziecka (albo inaczej - tylko jedno z nich formalnie może być rodzicem, choć w przypadku ośrodków katolickich podejrzewam, że takie okoliczności są w ogóle wykluczające).
yosanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując