2015-07-16, 10:53
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ustępowanie dzieciom w tramwaju.
Ja z kolei nie zauważyłam, żeby ktokolwiek bronił tutaj wymuszania ustąpienia miejsca poprzez chamskie odzywki.
Jak czytam ten wątek, to jakoś tak nieprzyjemnie mi się robi. Oczywiście, nie ma obowiązku ustępowania nikomu miejsca. Ale jak już zostało wspomniane, skoro są specjalnie wyznaczone miejsca dla osób starszych, kobiet w ciąży i małych dzieci, to chyba coś jest na rzeczy i dobrze byłoby mieć na uwadze to, że czasem takie osoby mogą mieć problem ze swobodnym podróżowaniem i miło byłoby najzwyczajniej w świecie wykazać nieco empatii i po prostu podnieść tyłek.
Jak widzę sąsiada z ciężkimi siatami, to poczekam na niego i przytrzymam mu ciężkie drzwi od windy. Jak widzę kobietę z wózkiem to pomogę jej go znieść po schodach. Jak widzę w sklepie, że ktoś się bardzo spieszy, a kupuje tylko bilet na autobus, to go chętnie przepuszcze w kolejce. I o dziwo nie muszę mieć odpowiednich piktogramów, żeby komuś ułatwić życie Pewnie, że sobie sąsiad poradzi, a dziecko w autobusie też podróż przetrzyma. Chodzi o zwykłą ludzką wyrozumiałość i odrobinę serdeczności.
|