Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - żylaki odbytu w czasie ciąży :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-23, 04:26   #3
mms_22
Zakorzenienie

Dot.: żylaki odbytu w czasie ciąży :(

Być może są to żylaki, tzw hemoroidy. W ciąży zwiększa Ci się ciśnienie krwi w organizmie i konsekwencją tego może być właśnie powstanie żylaków (zarówno na nogach, jak również w tym miejscu)...
Nie wiem, w którym jesteś tyg ciąży, ale z tego co kojarzę po nicku jest to dopiero początek (bo chyba Ty niedawno pytałaś o to czy możliwe, ze jesteś w ciąży, nie?)
To, że nie miałaś jeszcze USG, to całkiem możliwe, ponieważ ja na pierwszej wizycie też nie miałam. Ale tylko dlatego, ze byłam w 2-3 tc. Dopiero na drugiej wizycie (czyli w 5 tc) lekarz gin zrobił mi to badanie.

Jeśli chodzi o czas po jakim te dolegliwości ustąpią, to nie jest prawdą, że minie to dopiero po ciąży. Tzn zazwyczaj tak jest, aczkolwiek ja z takim samym problemem borykałam się zaledwie 2 tyg i samo przeszło, bez żadnej ingerencji lekarzy (bo akurat miałam to między jedną a drugą wizytą u gin.)

Ale ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która też jest w ciąży i boryka się z tym problemem i ona z kolei mówiła, że dostała od swojego lekarza czopki, po których częściej odwiedza WC, a co za tym idzie - zmniejszyły jej się te dolegliwości. Z tym, że ona jest już ok 25 tc, a nie wiem czy wcześniej takie czopki można stosować...

Jesli chodzi o dzieciątko, to te żylaki (jeśli je masz) dziecku raczej nie szkodzą, więc jak wytrzymasz to czekaj do kolejnej wizyty... jeśli jednak masz wątpliwości lub się boisz, to może spróbuj się skontaktować ze swoi gin telefonicznie i zapytaj co robić.

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując