Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-26, 00:20   #150
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ?

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Katolicyzm jest przeciwny masturbacji, ale nie z powodu "marnowania nasienia" per se.

Natomiast warto pamiętać, że inne chrześcijańskie wyznania często traktują masturbację jako coś "w miarę okej" (pod pewnymi warunkami), a już na pewno traktują antykoncepcję (może poza hormonalną - z tą bywa różnie) jako coś całkowicie okej. Chociaż są i takie (małe i rzadkie) co uważają, że NPR jest bezbożby i nie wolnio nic nigdy stosować.
Aha ok. No niby tak, bo pewnie chodzi o to, że seksualność jest jak piszecie związana z drugim człowiekiem. Tutaj się zgadzam, przy czym ja inaczej mimo wszystko, bo akurat nie widzę problemu w masturbacji czasem, jest z umiarem, to jak dla mnie jest ok. No, a jak są wyzwania co całkiem zakazują NPR to nieźle, może to te gdzie tyle dzieci potem mają nagle (choć na pewno nie każda wielodzietna rodzina to taki przypadek, ale czasem możliwe)

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Bo w katolicyzmie seksualność jest nierozerwalnie związana z małżeństwem i tą drugą osobą. To akurat też nie jest jakoś szczególnie charakterystyczne dla katolików, wiele osób ma takie poglądy, niekoniecznie wierzących.

Wytrysku w pochwie nie będę bronić, bo też nie ogarniam . Niektórzy to tłumaczą otwartością na życie, ale nie wiem, o jakiej otwartości można mówić np. w trzeciej fazie cyklu czy po menopauzie, to już byłby cud na miarę tego, co się stało 2000 lat temu.
W sumie dużo wiesz na ten temat, jesteś katoliczką?
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując