|
Zakorzenienie
|
Dot.: Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ?
Aha ok. No fakt, Ty to wszystko masz przemyślane i jest to zgodne jakby z Twoim myśleniem i dobrze, dzięki temu żyjesz tak jak chcesz i to jest bardzo dobre Wiadomo, że są różni katolicy, jedni mają to przemyślane, inni nie. Znam jeszcze jedną dziewczynę, moja koleżanka, która jest katoliczką, ma męża od paru miesięcy i u niej faktycznie też jest to bardzo przemyślane, nie kryła się nigdy przede mną i bliskimi osobami, że wierzy, a jak mówi o tym, to ma to przemyślane. Ona inaczej niż Ty, bo urodziła się w katolickiej rodzinie i tak też była wychowywana, niemniej widać u niej, że otrzymała dużo miłości i że po prostu jest dziewczyną zadowoloną z życia, że u niej w domu się rozmawiało, a nie straszyło, uczyło wstydu do seksu, bo przecież w tę stronę wtedy to jest już raczej niezbyt dobre. Niezależnie czy ktoś jest katolikiem czy nie to rozmowa jest bardzo ważna.
Anno87, zakaz wypowiedzi w mediach? Ma dla nich nieakceptowalne poglądy czy jak?
Jak to? Nieważność jest często teraz uznawana? Słyszałam, że bardzo rzadko czy coś tu się zmieniło?
No fakt, NPR może być w pewien sposób antykoncepcją jak inne. Z tym, że tak jak piszecie rozsądni katolicy raczej nie będą robić dzieci na potęgę, mało kogo choćby na to stać finansowo. No i wiadomo, że raczej mądrzy katolicy, rozsądni jak Tyene to będą też to stosować antykoncepcyjnie, no bo inaczej się nie da, jeśli chce się regulować poczęcia i to normalne. No bo przecież miłość do dzieci objawia się też tym, że chcemy zapewnić im dobre warunki. Myślę, że KK rozumie, że NPR jest traktowane też jako antykoncepcja i ja właśnie myślałam, że to akceptuje, bo sami księża chyba często mówią, że naturalnie można regulować poczęcia. Tylko tutaj widzą zaletę, że kobieta nie zmienia swojej płodności ani nie oddziela partnera od siebie prezerwatywą, że zdaje się tutaj na naturę. Myślę, że tutaj też w dużej mierze o to chodzi, bo w końcu w KK też o to chodzi, by za mocno nie ingerować w naturę, którą dał Bóg. Tak mi się wydaje, że tak jest.
Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-07-26 o 01:37
|