Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-07-26, 10:06   #1161
madrasowa
Raczkowanie

Dot.: Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III

gwiazdka93 i jak się leczysz? Tabl. anty?
Ja juz nie chciałabym ich brać bo bardzo chcę zajść w ciążę w ciągu roku najlepiej (choć to pewnie nie możliwe )

Kiedyś bez tabl. anty i bez Letroxu miałam cykle tak nieregularne, nie wiem czy to da się nawet nazwać "cylem" bo miałam przez caly tydzień plamienie, później tydzień przerwy i znów plamienie - i tak w kółko. Później dwa tyg przerwy i krwawienie, tragedia.
Teraz od kwietnia miałam krwawienie razy przy czym jedno z nich (pierwsze) to krwawienie z odstawienia, także trzy naturalne krwawienia i jestem teraz w cyklu nr4 - lekarz powiedział, że już mogę zrobić te badania (testosteron, androstendion, dhea-s , bialko sbhp, prolaktynę) ale może poczekać do następnej miesiączki? Będę miała wtedy 4 naturalne krwawienie i zacznę 5 cykl...

Teraz o dziwo bez tabl. anty i na Letroxie miałam 1 cykl 29 dni, 2 cykl 33 dni, 3 cykl 32 dni. Bez plamien w trakcie, wszystko super. Może to trochę od tarczycy było? Choć nie wiem czy aż tak rozwalony cykl mógł być tylko od niedoczynności....

Znalazłam moje wyniki, które robiłam kiedyś - wtedy nie byłam na tabl. anty , nie brałam Letroxu i na dodatek miałam trądzik ! 8 lat temu

Testosteron 74.6 [15.0-81.0 ng/dl]
androstendion 3.11 [0.3-3.3 ng/mL]

tu się pomyliłam - jednak DHEA miałam podwyższony, a DHEAS w normie:
DHEA 27.3 [1.8-12.5]
DHEA-S 236 [35-430ug/dl]
kortyzol 111 [60-285ng/ml]

prolaktyna 8.27 ng/ml [1.25-25.0]
prolaktyna w 1godz po MCP 140 ng/ml

wcześniej miałam: prolaktyna 21.6 ng/ml [1.25-25.0] i po 1 godz po MCP > 200

z tym nic nie zrobiono wtedy, nie wiem czy dobrze, czy źle.
TSH wtedy było zawsze koło 3 - 3.5 - 3.9

Zastanawiam się teraz nad tymi wynikami - niby w normie, ale testosteron , androstendion wysoko. Jak mają zdrowe dziewczyny, bez zaburzeń miesiączkowania, bez trądziku? Aby mieściło się w normie czy tak jak ja miałam wtedy plus obraz jajników w pęcherzykach to już PCOS?

Edytowane przez madrasowa
Czas edycji: 2015-07-26 o 10:19
madrasowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując