2015-08-03, 12:29
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: to nie moje miejsce na ziemii-niemcy
Cytat:
Napisane przez bedekims
Nie mam talentu do uczenia się języków, nie rozumiem tekstów piosenek itp. Po słuchaniu angielskiego radia z wiadomościami, przez minimum 4h dziennie, rozumiałam 90% tego, co mówili. I mogłam w tym czasie sprzątać, gotować, czy spacerować z psem. Więc jak się chce, to się da. Po prostu, bez wymówek..
|
To jednak masz talet. ja przez pierwsze 3 m-ce ogladalam TV i po slowach nic nie rozumialam, patrzylam co sie dzieje w filmie, zeby cos zalapac. Jak nie patrzylam, to sluchanie odbywalo sie na sluchaniu zgaszonego radia. Nic a nic nie kapowalam. Dopiero jak poszlam na kurs, to zaczelam rozumiec powolutku coraz wiecej
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------
Cytat:
Napisane przez efflorescence
Te opowieści, jak to dobrze się w Niemczech żyje z socjalu pochodziły zapewne od osób z niemieckim obywatelstwem, nie mają zatem wielkiego znaczenia w przypadku osób bez takowego.
|
Pilskie obywatelstwo czy niemieckie, jak socjal przysluguje , to i tak taka sama kase sie dostanie na osobe. samotne matki maja dodatkowe korzysci jak maja dzieci szkolne i wyrobiony Düsselpass( u mnie, bo pewnie w innym miescie albo Landzie moze byc inaczej, lub inaczej sie nazywac)i wtedy ksiazki, wszelkie skladki szkolne sa darmowe, miasto to pokrywa.
Ale bedac dalej w temacie o tych opowiesciach, to wiele osob mysli ze DE to Eldorado. Owszem Eldorado to bylo ale ponad 20 lat temu. te opowiesci byly kiedys prawdziwe i tak sie zylo, ale teraz jest inaczej. Ludzie juz takiej kasy w porownaniu co cen , nie zarabiaja. Owszem sa zawody, gdzie 7-10 tys, to norma, ale zwykly zjadacz chleba dostanie gora 15 euro na godzinie i to najwyzsza stawka jaka moze dostac, to ile zarobi netto na miesiac? Bedac na Steurer Klasse III bedzie to cos ponad 2 tys i na tym koniec, a to nie sa kokosy na miare czasow sprzed 20 lat
|
|
|