Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jestem załamana - TŻ chce pracować na TIRach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-08-17, 13:59   #6
ula021
Przyczajenie

Dot.: Jestem załamana - TŻ chce pracować na TIRach

Mój Tż był kierowcą TIRa zrezygnował, to życie nie dla niego, a kasa też nie jest jakaś wielka. Bardziej martwiłam się tym, że może zasnąć za kierownicą niż mnie zdradzić. Magnes to jest po prostu standard w Polskich firmach ( czyli "pauzy" kiedy jedziesz) chyba że ma nowe auto z porcelanową cewką, wtedy nie założysz. Niestety jego pracodawca dał mu stare volvo 380 i jak złapała go inspekcja to mandat dostał Tż, a pracodawca się wymigał, chociaż była mowa że jak coś to mandat płaci szef. Jak strzeliła opona musiał sam ją wymienic, jak coś zgubi/okradną go to też sam za to odpowiada. Mój kuzyn sądzi się z pracodawcą o niewypłacenie 14 tysięcy za kursy !!!
Kasa z tego marna - kuzyn jeździ 2-3 tygodnie tydzień w domu zarabia max 4 tysiące.
Tż jeździł po Polsce i Słowacji, każdy weekend w domu i zarabiał 2.700 -3 000 .
Niestety na Zachodzie - Szczególnie we Francji albo przy kanale jest bardzo łatwo być okradzionym albo oskarożnym o nielegalny transport imigrantów.
Dużo firm bazuje na zleceniówkach albo na własnej działalności kierowcy, a jak już masz umowę o pracę to masz podstawę najniższą krajową i do tego później obliczają Ci frachty ( których i tak nigdy wartość nie poznasz ;-) ) albo km . Niestety te dodatkowe pieniądze mimo że przelane na konto itd. nie liczą się dla banku np. do kredytu
Jak ma Cię zdradzić to zdradzi Cie z sąsiadką. Kierowca po kilku godzinach jazdy, załadunku , rozładunku mysli tylko o tym aby jak najszybciej być w domu a nie o tym aby bzyknąć brudną laske przy autostradzie czy spedytorkę, chociaż w pracy TŻ takie przypadki się zdarzały, ale jak Tż ciąnął ich za język to sie okazywało że zdradzali przed tym zanim poszli na Tiry.
Dla mnie była to katorga bo ciągle myślałam czy wszystko ok, czy dojechał, czy nie zasnął itp.

Edytowane przez ula021
Czas edycji: 2015-08-17 o 14:06
ula021 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując