Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-08-22, 17:34   #22
pannaatopowa
Zakorzenienie

Dot.: Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?

Jak ja na to patrzę. Jestem wprawdzie ochrzczona, bierzmowana i tak dalej, ale uważam się za agnostyczkę i planuje wystąpienie z KK. Czy do kościoła chodzę? Tak. Ostatnio byłam na pogrzebie przyszywanych dziadków eks. Kobieta (to nie była babcia, ale wszyscy ją tak traktowali) traktowała mnie jak wnuczkę i tak o mnie mowiła. W ostatnich dniach swojego życia płakała, ze nie dożyje mojego i eks ślubu. Nie wyobrażam sobie nie pójść na ten pogrzeb. Nie miałam innych okazji, ale czy bym poszła? Oczywiście. Stałam z tyłu, nie klękałam, nie modliłam się.

Jeśli któryś z braci, czy tez przyjaciół braliby ślub to myślę, że dla nich ważne by było aby, towarzyszyła w ich najważniejszym dniu jako przyjaciel.

Ugryźmy to z drugiej strony. Gdybym brala ślub w USC i osoba, na której obecności zależałoby mi, nie przyszła "bo to nie prawdziwy ślub" byłoby mi pewnie przykro.

I nie ma znaczenia, że to katolicka uroczystość. Gdyby to była hinduska, arabska, żydowska, czy jakakolwiek inna również pojawiłabym się. Tylko mam wrażenie, że tacy true-ateiści nie mieliby żadnego problemu z pójściem na egzotyczną ceremonię religijną, ale katolicka to taka be jest.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując