Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-08-22, 19:27   #43
Hibiku
Zakorzenienie

Dot.: Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?

Jestem niewierząca i osobiście nie mam problemu z chodzeniem na pogrzeby czy śluby. Z racji mojej niechęci do dzieci raczej mi się chrzest/komunia nie trafi Jestem jednak w stanie zrozumieć ludzi, którzy nie chcą się pojawiać w kościele(bądź innym budynku sakralnym), mierzi mnie narzucanie tylko jednej wersji zachowania przy całkowitym olaniu argumentacji takiej osoby. W ramach skrajnych przypadków, bez wdawania się w szczegóły - mój znajomy kiedyś prawie stracił żonę w wypadku spowodowanym przez księdza, wcześniej był ateistą, a to wydarzenie wzmogło jego niechęć do wszystkiego co związane z kościołem, na tyle że od lat nie przestąpił progu. Znam masę osób, które np. z dzieciństwa mają różne negatywne wspomnienia związane z kościołem i nie chcą przebywać w takich miejscach, są też jednostki których motywacji nie znam, ale drzwi nie przestąpią. Z drugiej strony, są to osoby, które bez problemu dogadają się z młodymi/rodziną, by świętować dane wydarzenie w "niereligijny" sposób.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując