2015-09-01, 06:27
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: A gdzie jedziecie w podróż poślubną?
Cytat:
Napisane przez visionAM
, Czarnogóra albo Albania.
|
Albania sami się tam musimy wybrać, podobno jest cudownie.
Cytat:
Napisane przez cranberry juice
Ja jednak jestem zbyt ciepłolubna
Tylko gdzie te plaże znaleźć  Trochę mi w pobliżu Peru brakuje rajskich wysp
A druga opcja, jaką rozważamy, to Bali. Trochę to banalne, no i trzeba by jechać raczej we wrześniu niż w październiku. Ale niestety wrzesień i październik to nie są chyba najlepsze miesiące na zwiedzanie świata [i z tego miejsca chciałabym pozdrowić wszytskie panie z HR-u u TŻ-a - nie ma takiej opcji, żeby mógł wziąć urlop zimą  ][COLOR="Silver"]
|
Nie polecam pobytu tylko na Bali - mega dużo turystów, jest kilka klimatycznych miejscowości, ale tak to bez szału. Wiadomo, warto poświęcić kilka dni, bo świątynie super I Ubud. Plaże też nie powalają -a zaraz obok Bali jest wyspa Lombok i wysepki Gili i tam już plaże piękne, nawet jakieś resztki rafy są, to i nurkować można.
My byliśmy w podróży poślubnej w Malezji (trochę półwyspu+Borneo, zahaczyliśmy też kawałek o indonezyjską część, tj. Kalimantan). Jeśli chodzi o Borneo, to wrzesień-październik powinny być OK, monsun niby zaczyna się w listopadzie.Naprawdę polecam, jeśli lubicie nurkować (Sipadan ), jeśli lubicie trekking (świetny trekking po dżungli, jest też góra Kinabalu, najwyższy szczyt w Płd-Wsch. Azji, niestety nam nie udało się wejść na szczyt, bo trasa na sam szczyt jest zamknięta po czerwcowym trzęsieniu ziemi), fajne zwierzątka (trzeba zobaczyć orangutany!) i bujną roślinność.
Wrzesień-październik jest też dobrą porą na zwiedzanie Australii. Na północy gorąco jest zawsze, ale na południu jest wtedy wiosna i nie ma jeszcze takich bardzo doskwierających upałów.
|
|
|