Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wypadanie włosów po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-09-04, 18:41   #2
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Dot.: Wypadanie włosów po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych

Cytat:
Napisane przez magneresestamor Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Być może miałyście podobny problem do mojego, więc chciałam się Was poradzić.

Jakieś dwa miesiące temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, które brałam przez rok czasu i zauważyłam, że moje włosy zaczęły nadmiernie wypadać. Wiem, że to wszystko pewnie przez zachwianą równowagę hormonalną po odstawieniu tabletek i że organizm potrzebuje czasu, żeby to wszystko się unormowało i tutaj właśnie rodzi się moje pytanie - Jak to wyglądało w Waszym przypadku i po jakim czasie Wasze włosy przestały lecieć z głowy jak szalone?

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, to będę wdzięczna za odpowiedź!
Co prawda nie odstawiałam tabletek, ale z dwuskładnikowych, przeszłam na jednoskładnikowe więc swoje też przeżyłam. Moje wypadanie zaczęło sie krótko po przestawieniu (bez żadnych przerw, jedne skończyłam brać, a następnie zaczęłam te drugie), czyli po około 2-3 tygodniach. Na początku nie widziałam problemu, bo był okres jesienny,a wtedy wzmożone wypadanie się zdaża. Po około 2 miesiącach włosy leciały juz bardzo mocno. Kupiłam Jantar i balsam do włosów wypadających Seboradin i efekty zobaczyłam praktycznie po 3 tygodniach.

Nie wiem czy w tej sytuacji da się dużo pomóc poprzez wzrorowanie na innych przypadkach. Kuracje hormonalne sa chyba środkami o najbardziej zróżnicowanym wachlarzu skutków ubocznych.

Proponuję, żebyś uzbroiła sie w cierpliwość i ewentualnie odżywiała się zdrowo, stosowała jakieś kuracje wewnętrzne. Jeśli nawet organizm musi odchorować hormony, niech będzie bez niedoborów, które mogłby jeszcze wzmagac wypadanie Możesz oczywiścei uzbroić się w zestam kosmetyków. Jeśli kiedykolwiek używałaś specyfików zmniejszających wypdanie, przyspieszających porost itp i wiesz co Twój skalp lubi - zastosuj to.