2005-07-20, 08:29
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kłamstwa
Cytat:
Napisane przez Shemreolin
Ja kłamię by zamaskować swoją niedoskonałość, kiedy nie chcę wyjsć na idiotkę, lub nie chcę kogoś zranić.
|
Ale czy wtedy nie oszukujemy sami siebie również? Pokazujemy się tacy jacy naprawdę nie jesteśmy.
Cytat:
Moim zdaniem kłamstwo to nie jest wcale taka zła rzecz. Czasami sa takie sytuacje, gdzie prawda tylko zaszkodzi. A prawda sama w sobie wcale nie jest zawsze czymś dobrym.
|
Czy myśląc w ten sposób nie zabrniemy w ślepą uliczkę? Czy nie obudzimy się któregoś dnia w świecie stworzonym z kłamstw i kłamstewek?
Cytat:
Niestety ale często trzeba kłamać zeby sobie nie popsuc totalnie życia. Trzeba kłamać przed swoimi bliskimi, bo jesli znaliby prawdę, to rodzina mogłaby sie rozpaść. Np. uważam, że można kłamać (a raczej nie mówić) o jednorazowym skoku w bok. Jeśli człowiek bardzo żałuje tego co się stało, to lepiej by nie mówił o tym swojej połowie, bo wynikną z tego same straszne rzeczy. Lepiej samemu zmagać sie z tym cieżkim wspomnieniem niż wywalać je na kogoś i oczekiwać zrozumienia.
Podsumowując: Kłamstwo moim zdaniem bywa lepsze niż prawda.
|
Jakoś zupełnie inaczej wyobrażam sobie związek dwojga ludzi czy rodzinę. Jeśli ktoś zostanie przyłapany przez Ciebie na kłamstwie raz, potem drugi to zaufasz mu następnym razem? Ja żyłabym w ciągłej niepewności...
|
|
|