2005-07-20, 12:14
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłamstwa
Cytat:
Napisane przez strangelove
Ale czy wtedy nie oszukujemy sami siebie również? Pokazujemy się tacy jacy naprawdę nie jesteśmy.
|
No nie... ale ja tu nie mówię o ciagłym kłamaniu, o wytwarzaniu fałszywego wizerunku. To są raczej sporadyczne sytuacje jak np. ktoś mówi o czymś i wszyscy wiedzą o co chodzi, a ja ni w zab nie kumam, to sie nie przyznam do tego, bo nie chce wyjsć przd wszystkimi na idiotkę co nie czytała, czy nie widziała. Po prostu potem w te pędy sprawdzam o co chodziło. hehe
Albo kłamię jak miałam cos zrobić i ktos mnie pyta czy to zorbiłam a mi sie strasznie nie chciało. Wtedyc mówię, że tak i potem robie to czasie krótszym o połowę zeby sie tylko nie wydało, że kłamałam.
Cytat:
Czy myśląc w ten sposób nie zabrniemy w ślepą uliczkę? Czy nie obudzimy się któregoś dnia w świecie stworzonym z kłamstw i kłamstewek?
|
To juz troszke zagalopowana teoria... Chyba tylko wtedy, gdy sie kłazmie non stop i oszukuje udaja, ż ejest się kimś innym niż w rzeczywistosci, albo prowadzac podwójne życie.
Cytat:
Jakoś zupełnie inaczej wyobrażam sobie związek dwojga ludzi czy rodzinę. Jeśli ktoś zostanie przyłapany przez Ciebie na kłamstwie raz, potem drugi to zaufasz mu następnym razem? Ja żyłabym w ciągłej niepewności... 
|
Hmmm... ja nadal nie potrafię znaleźć żadnego racjonalnego powodu dla którego chciałabym wiedzieć, że moja połówka raz mnie z kimś zdradziła. Gdyby to był romans to chciałabym wiedzieć, bo romans to oszukiwanie i kłamanie z premedytacją, natomiast jednorazowy wyskok może się zdarzyc kazdemu (alkohol, zabawa, po wielkiej awanturze itp). Jesli to jest raz i na dodatek ten ktos bardzo tego żałuje i bije sie z myslami, to jest to dla niego odpowiednia kara. Ja nie chciałabym o tym wiedzieć, bo to by było dla mnie coś nie do zniesienia i prawde mówiąc juz nigdy bym nie zaufała tej osobie. No i dla mnie takie zwierzanie się ze zdrady to nic innego jak chęć pozbycia sie balastu z serca i przerzucenie jej na drugą osobę. Wtedy zdradzający czuje ulgę, bo powiedział, a zdradzony przeżywa piekło emocjonalne. Oj to nie dla mnie...
|