2015-09-17, 09:19
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża, iść na studia czy poczekać rok ?
To są studia magisterskie więc autorka ma rozeznanie jakich ma wykładowców, jak sobie radzi z nauką itd.
Zostaje pytanie co się zmieni w jej sytuacji jak odpuści rok? Narzeczony będzie mógł zostawać z dzieckiem? Rodzice przestaną się zajmować reszta wnuków? Nic się prawdopodobnie nie zmieni oprócz tego że dziecko będzie starsze. I za rok też będzie pytanie czy mam iść skoro nie mam z kim zostawić dziecka..
Ja też studiuje zaocznie. I w sesję więcej spałam niż się uczyłam, bo to był pierwszy trymestr, ale dało radę. W kolejna sesje będzie maluszek, ale trzeba będzie sobie dać radę. Jak nie zdam no to jest poprawkowa. Myślę pozytywnie, bo pesymistyczne myślenie niszczy chęci i motywację i mogę zakładać że na pewno będę się źle czuć więc muszę zawiesić studia. A może założyć że dam radę i tyle. Tak samo mogę zakładać że po porodzie będą komplikacje i lepiej nie zaczynać studiów bo przecież mogę leżeć w czasie sesji w szpitalu. No to jest życie i czasem trzeba podjąć ryzyko, bo nigdy nie wiadomo co i jak będzie autorka tak samo może czuć się świetnie cała ciążę, dziecko mieć złote, a może być inaczej. No trudno jak będzie zakładać pesymistyczny scenariusz to nigdy nie zrobi tej magisterki..
|
|
|