Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nowe przepisy- od września czystki w szkolnej stołówce
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-09-18, 02:29   #92
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: Nowe przepisy- od września czystki w szkolnej stołówce

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Przeczytałam dziś artykuł, który zainspirował mnie do rozpoczęcia dyskusji

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,145400,1...lowki_.html#MT

Co sądzicie?
Stoicie po stronie wolnościowej, która krytykuje zmiany i uważa, że rodzice powinni mieć prawo decydować, co kupują ich dzieci i jeśli chcą kupować chipsy, to powinni mieć do tego prawo, czy raczej cieszycie się ze zmian?
Uważacie, że to właściwa droga do wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych?
Wolelibyście najpierw pogadanki i np. lekcje na przyrodzie/biologii poświęcone odżywianiu?
Co z problemem dzieci, które kupuję chipsy i cole w pobliskich sklepach poza szkołą i tym samym obchodzą zakazy?

Fajnie będzie porozmawiać, bo tu już lipiec, więc do września niedaleko.
U nas niepotrzebnie wpadają w skrajności, że albo np same niezdrowe jedzenie albo same bardzo zdrowe. Tutaj jak widziałam narzucili dosyć restrykcyjne przepisy, albo nie myślą, że będzie ciężko je spełnić albo chcą tak naprawdę, by sklepiki całkowicie się pozamykały. Szkoła pełni wartość edukacyjną i podczas, gdy wiadomo, że sklepy i słodycze z nich nie znikną, to w szkole oczywiście nic się nie stanie jak ich nie będzie i szkoła też pośrednio będzie uczyć dobrych nawyków. Wielu rodziców pewnie chce, by ich dzieci jadły w szkole zdrowo. No, ale no powinni dać normalniejsze wymagania, a nie takie, że podobno tylko paru producentów je spełnia. Rozumiem, że ma być zdrowo, ale zmiany lepiej jakby były stopniowe, restrykcje mniejsze, bo i tak lepiej, by były np kanapki niż batony.

No i może lepiej bez wnikania, że musi być dokładnie tyle gram tego w tym i tyle (tak wymyślili w przepisach chyba), bo to prędzej zniechęci sklepiki i się zamkną. No albo obejdą przepisy. No takie zmiany w sumie też mogłyby być, ale z czasem, byłoby łatwiej. No i fajnie jakby wprowadzili też np jakieś zdrowsze ciastka - takie też są, zdrowsze czipsy np z marchewki, oprócz tego wiadomo warzywa, owoce, kanapki, bo te czipsy byłyby urozmaiceniem, a nie, że rzucenie od razu na głęboką wodę zero tego, tamtego, a potem nikt tego nie kupi. A tak to może dziecko kupiłoby warzywne czipsy, dobrych firm, zawsze zdrowsze i może tak krok po kroku przekonało się do zdrowego jedzenia. No, a tak to jest trochę jak taka paranoja i mocne przepisy, no trochę przesadzone moim zdaniem. Tutaj moim zdaniem jest wada tego rozwiązania to własnie sposób w jaki to robią, bo poza tym oczywiście na plus, aby było zdrowiej.

---------- Dopisano o 02:29 ---------- Poprzedni post napisano o 02:25 ----------

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
trochę tylko szkoda, że aż tak restrykcyjnie wzięto się z realizacje projektu. trochę mnie zmartwiło, że nawet soki warzywne odpadają, bo cukier.
jeśli tak faktycznie to wygląda, to trochę marnie
O to nie wiedziałam, że nawet warzywne soki odpadają O to mi chodzi, że straszne restrykcje nałożyli i nikt tego pewnie nie spełnili albo skoro robią tak to mocno i nagle, to sklepiki upadną. No a bez przesady można by wprowadzić stopniowe zmiany, a też by było zdrowe dla dzieci. No i soki warzywne akurat jak są prawdziwe, to cukru mają mało, idąc tym tropem to nic nie można jeść, bo zawsze jakiś cukier jest... Głupota i to jest akurat zdrowe, soki warzywne powinno się pić, jeść warzywa, owoce, wszystko to z umiarem zdrowe, a warzywa niektóre często wręcz bez ograniczeń, można zjeść ich dużo i jest to nadal zdrowe, jak nie ma się dolegliwości żołądkowych czy innych. Nie wiem czy oni się nie znają na zdrowej diecie czy oni naprawdę sklepiki chcą wykończyć, bo przecież widać, że przesadzają, lepsze rozwiązanie byłoby po środku lub chociaż trochę mniej restrykcji. No bo przesada w żadną stronę też nie jest dobra.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-09-18 o 02:30
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując