Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-09-18, 08:00   #171
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
No właśnie syn niewiele robi. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Nawet literki A jeszcze nie poznali... Zadań domowych też nie ma. Ze dwa razy może miał jakiś szlaczek do dokończenia i jakieś naklejki do przyklejenia. Trochę mnie to martwi, bo moja córka w ubiegłym roku o wiele więcej robiła, a i tak później było bardzo szybkie tempo. Bywały i 3 litery w tygodniu.

Mojego syna uczy nowo przyjęta nauczycielka. Ma tylko 22 lata i jest to jej pierwsza klasa... Jest bardzo miła i sympatyczna, dzieci ją lubią ale chyba powinna wziąć się do roboty

Córkę uczy nauczycielka, która ma pod pięćdziesiątkę i jest wymagająca. W ubiegłym roku po tygodniu szkoły dzieci już miały u niej zadań domowych na co najmniej godzinę.

Syn szkołę polubił. Na początku trochę się stresował, bo wszystko nowe, nieznane, więcej swobody- trochę go to przerażało ale teraz już jest zadowolony.

Odnośnie zachowania-w zeszycie informacyjnym mają przyklejoną karteczkę- kalendarzyk na wrzesień z serduszkiem na każdy dzień i pod koniec dnia kolorują serduszko na czerwono, zielono lub czarno, przy czym czerwone to zachowanie bardzo dobre, a czarne niepoprawne. Nawet fajne, bo wiem wszystko od razu gdy zerknę. Póki co wszystkie czerwone na szczęście.

Oceny mają normalne, widziałam w ćwiczeniach piątki i szóstki wystawione za jakieś rysunki czy szlaczki.

A jak u Was?
U nas poznali cyfrę 1 i literkę O, ale np. w zeszytach zwykłych jeszcze nic nie pisali, tylko w ćwiczeniach z Elementarza XXI wieku. Robili ćwiczenia prawa-lewa, z policjantem uczyli się prawidłowego przechodzenia przez jezdnię. Jakiś szlaczek, wczoraj ze 3 linijki szlaczków, ćwiczenie pisania tej 1 i O i chyba wsio
Pani na zebraniu mówiła, że od przyszłego tygodnia będą poznawać 1 lub 2 litery, ale też, że na pewno tempo pracy będzie wolniejsze niż w klasie 7-latków. Pewnie to w końcu ruszy i będziemy narzekać, że dzieci jęczą nad pracą domową A Twój syn jest w klasie 6- czy 7-latków?

Mój też zadowolony ze szkoły, dla niego też wszystko jest nowe, nie znał tu ani jednej osoby wcześniej, ale widzę i słyszę, że daje radę, oby tak dalej, to będzie dobrze Jest zachwycony gimnastyką korekcyjną

U nas pani ocenia literkami A, B i C, a zachowanie raz pod koniec tygodnia wklejając kartkę z kropkami (zielona, żółta i czerwona). Fajne jest to, że rozbiła to na 4 obszary: zachowanie na lekcji, praca na lekcji, stosunek do kolegów i koleżanek i panowanie nad ładem i porządkiem na ławce. Czyli dziś syn przyniesie 4 kropki, mówi, że zielone

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując