Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Moralność a religijność.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-09-19, 16:12   #10
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Moralność a religijność.

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Oczywiście, że zależy od człowieka. Jestem jak najbardziej za wolnością każdego człowieka o ile nie krzywdzi innych osób. Ale zawsze granicą wolności jest jeszcze kodeks karny.
A wkleiłam ten artykuł, bo często słyszałam zdanie, że gdyby nie było religii, to nie byłoby moralności i czynienia dobra, a nie zła. Tak, jakby przed przestępstwami chroniły ludzi tylko "dziesięć przykazań" czy "ośmioraka ścieżka".
To chyba nie tylko czytasz te portale, ale i w jakimś dziwnym środowisku się obracasz. Część przykazań jest zresztą uniwersalna, człowiek dobry będzie się starał nie kraść, zdradzać partnera czy nie składać fałszywych zeznań bez względu na wyznanie.

Smutne jest to, że istnieją ludzie, których przed popełnianiem zbrodni hamuje jedynie kodeks karny/Bóg/bóg. Jakoś mam wrażenie, że to ten sam typ konstrukcji człowieka.

Z typowymi moherowymi babciami to jest zresztą ciekawa sprawa, bo wieszanie psów na np. ateistach to nie efekt wiary/religii, tylko skanalizowanie wad ich charakteru, agresji, poszukiwania kozła ofiarnego, jakiegoś takiego zawistnego lęku (nie wiem jak to inaczej nazwać). Gdyby te same babcie byłyby niewierzące, wspólny wróg też z pewnością by się znalazł, tylko inny.

Wśród niektórych osób po drugiej stronie barykady, czyli niewierzących, schemat zachowania jest ten sam: obwińmy o wszystko wierzących/katolików. I sposoby manifestowania tej niechęci są bardzo podobne.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując