Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kremy na dzień/noc, antyperspiranty, podkłady, szampony a ciąża !
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-09-21, 14:23   #1
malinowa_kawa
Przyczajenie

Exclamation

Kremy na dzień/noc, antyperspiranty, podkłady, szampony a ciąża !

Kochane moje!

Jestem w 4 tyg. ciąży i pewnie jak większość z Was przeczesuję internet (w tym nasze forum) pod kątem kosmetyków wskazanych i zakazanych w czasie ciąży. Informacji jest całe mnóstwo - niekiedy sprzecznych ze sobą. I choć udało mi się sporządzić jako taką listę niebezpiecznych składników w kosmetykach, to nie ulega wątpliwości, że w zasadzie dalej wiem, że nic nie wiem

Zdaję sobie sprawę, że pewnie panikuję i wyolbrzymiam problem. Ale to moja pierwsza ciąża i chciałabym zachować ostrożność.

Chciałam Was prosić, żebyście napisały jakie podstawowe kosmetyki stosujecie (konkretna firma/nazwa) - nie mówię tu o kremach na rozstępy (bo o nich przeczytałam już mnóstwo artykułów), ale chodzi mi raczej o krem codzienny, krem na noc, szampon (czy nawet tutaj są jakieś przeciwwskazania?), pasta do zębów (wyobraźcie sobie moje przerażenie, gdy w jednym z artykułów przeczytałam, że nawet pastę mam dostosować do ciąży), lakier do włosów, antyperspirant (podobno ftalany mogą negatywnie wpływać na męskiego potomka), wreszcie kosmetyki do makijażu (tutaj mam pytanie czy mogę dalej używać podkładu Revlon Colorstay do cery tłustej i mieszanej? czy zmieniałyście markę podkładu tylko ze względu na jego skład w ciąży?)

Jestem kobietką do bólu rzeczową (naprawdę przeszukałam różne fora w tym temacie), ale bardzo lubię pracować na konkretach.

Także dziewczyny proszę stwórzmy listę kosmetyków, które stosujecie w ciąży. Bo jestem pewna, że wiele jeszcze Kasi, Madzi, Basi, Asi będzie pytało czy krem NIVEA Care jest bezpieczny.

Proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam serdecznie
PS. Chciałam uprzedzić pytania - wizytę do lekarza mam wyznaczoną za 3 tygodnie dopiero i tam również poruszę ten temat.
malinowa_kawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując