2015-09-29, 21:00
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Studia w Rosji
Cytat:
Napisane przez birjuzowyj
Przecież napisałam, że moja wiedza ogranicza się do posługiwania się cyrylicą i znajomości podstawowych słówek i zwrotów. Dziękuję Ci strasznie za wszystkie niezbędne uszczypliwości, bardzo podnoszą na duchu..
|
Sory, ale nie mówisz po rosyjsku, nie sprawdzilas jak wygląda rekrutacja na studia w Rosji dla obcokrajowców, proces otrzymania wizy do nauki,praktycznie bic i pytasz sie czy to porywanie się z motyką na słońce studiować tam biotechnologie.
Polecam strony ambasad i konsulatów, ronik w gdańsku ma chyba nawet jakies materialy po polsku na swojej stronie. Nikt ci tu nie przedstawi calej procedury, jakie oceny sie liczą i jakie są progi, bo nawet nie powiedziałaś ktora uczelnia cie interesuje, a dużo od tego zależy.
Spróbuj sie pouczyć języka, w Internecie jest tez masa materiałów audio i wideo (seriale, flmy z dubbingiem i inne) żeby osluchac sie z akcentem. Ja po 6 latach nauki w tym 3 filologii nadal mam momentami z tym problem, ale dlatego właśnie, ze początkowo uczyłam sie olewając akcentowanie.
Posłuchaj, spróbu, może pomyśl o wakacyjnych kursach i po wakacjach spróbuj realnie ocenić swoje możliwości. Rok akademicki zaczyna sie w Rosji 1 wrzesnia bodajże, rekrutacje są wczesniej, posprawdzaj strony uniwerkow do kiedy są aplikacje i jak aplikować, czego wymagają, nikt za ciebie tego nie zrobi.
W Rosji jest system boloński, może pomyśl o licencjacie tu a wyjeździe na magisterkę? To dodatkowe 3 lata nauki języka zawsze.
|
|
|